На питання про стосунки з Ісусом, як бути Його учнями, друзями, родиною, відповідає Апостольський Адміністратор Мукачівської дієцезії єпископ Микола Петро Лучок ОР.

Піти на глибину. Розмова на Veritas

Знайомство з Ісусом

У сучасному світі бачимо щораз більшу тенденцію до духовності, люди наситилися матеріальним. Ми пройшли через період позитивізму, що наука знайде той еліксир, який людина шукає… Сучасна особа шукає духовності.

Деколи людина до духовності підходить як до супермаркету. Якщо мені християнство не підходить, то яка різниця, котру дорогу вибрати, головне, щоб я себе добре почував. Але різниця дуже велика.

У християнстві ми не є просто віруючими людьми. Про це говорить сама назва. Воно Христоцентричне – у центрі християнства стоїть особа Ісуса Христа. Тобто це Бог, єдиний Бог-Творець – це наша віра, яка в процесі має мати розуміння і вести до досвіду.

ХРИСТИЯНСТВО НЕ МОЖЕ БУТИ НАУКОЮ, ОДКРОВЕННЯМ, ЯКЕ ІНШИХ ЗМУШУЄ ЙОГО ПРИЙНЯТИ. Щоби пізнати Бога, потрібно познайомитися з Ісусом і піти за Ним.

ХРИСТИЯНИН  – ЦЕ ОСОБА, ЯКА БИ МАЛА ЗНАТИ ІСУСА ХРИСТА. Це не  тільки стосунок з  Богом, це не тільки обряди і свячення, це стосунок з Ісусом. У свідомого дорослого християнина вибудовується  один з рівнів стосунку: «Я вибираю Ісуса, як мого наставника». І з усіма своїми життєвими питаннями доросла людина має звертатися до цього авторитету – Ісуса.

Учнівство

Деякі люди з натовпу стають учнями Ісуса. Натовп –  це люди, які дивляться на Ісуса корисливо: «Що я можу від Нього взяти?.. Поки Він нам щось може дати, то ідемо за Ним, а коли бачимо, що за Ісуса можуть бити, то, давайте, візьмемо гроші і піднімемо руки за те, щоб розіп’яли Ісуса». Натовп завжди на дальньому фоні.

Ісус всіх запрошує: «Прийдіть до мене», щоби стати учнями.

Чи в тебе вибудуваний стосунок з Ісусом, як зі своїм Вчителем?

У нас багато запитань: як нам бути?.. Якщо людина уважно слухає навчання Ісуса, навіть записане 2 тисячі років тому, то вона у поведінці, у словах і між рядками знайде собі відповідь на все. Тут є потужний досвід: людина, яка слухає Ісуса, перебуває з Ісусом, іде за Ним – щораз більше розуміє і чує як Ісус промовляє у її життя.

Коли людина починає читати Новий Завіт, то спочатку нічого не розуміє, але в один момент якесь слово, якийсь образ, якесь речення починає доторкатись серця – це знак того, що жива присутність Ісуса з’явилася. Ісуса ми не побачимо так чітко, як ми бачимо один одного, але Він є! Він є між нами. Коли учні перебували з Ісусом три роки, то на кінець Він називає їх друзями. Чому? Він говорить: «Я розповів вам все, що чув від Отця». Ісус як Бог, як людина, як особа безкінечний у пізнанні. Учнівство полягає у пізнанні. Учень – це той, хто постійно слухає свого наставника, і пропускає це через себе.

Рівень дружби

Це так, я буває між людьми, щоб подружитися потрібно провести багато часу разом. Так і з Ісусом: тільки після етапу знайомства і учнівства людина переходить на рівень дружби, і тоді стає співпрацівником.

Велика кількість християн на жаль поводяться як споживачі: «дайте нам щось». Але вони не дозріли до позиції: «а що я можу дати?». Це  «дитячий» релігійний підхід: «я йду, тому що я щось там отримаю, бо мені там добре». Це інфантильний рівень того, хто ще не розуміє, що бере відповідальність за цей стосунок.

3нати Ісуса – це бути з Ним, знайти форми буття разом з Ним. Від коли я подружився з Ісусом – це фантастична дружба глибока, вірна, постійна… Коли людина глибше познайомилася з Ісусом, то вона має постійне відчуття Його присутності у своєму житті.

Рівень братерства

Ісус приймає нас у свою  сім’ю.

Основна ціль  Ісуса: відкрити нам серце нашого люблячого Батька. Особливо це видно у Євангелії від Йоана. Все, що Ісус робить, – це веде нас до Отця. Але неможливо увійти у стосунок з Отцем Небесним, не пройшовши етапи учнівства і дружби з Ісусом. В учнівстві та в дружбі людина очищається.

Одна з проблем людей, що вони не бачать чітко і їх легко ввести в оману, – оце змішання релігій, змішання духовності, цінностей. Так людина розгублюється і з цього виводить Ісус. Він чіткий, вимогливий, прямий і послідовний. Він відділяє темряву від світла, плевели від пшениці – все дуже чітко. Людина, яка зростає у цьому стосунку, має все чіткіше розуміння у цьому того, хто я і як мені у цьому світлі поводитися.

Людина, яка починає Його[Ісуса] бачити і чути тут, досвідчує це як блаженство, як щастя. Ісус вносить дуже багато свободи. Він звільняє від всього лишнього, Він – Спаситель. Людина, яка тут Його бачить і чує, має все більше радості у житті.

Як стати братом?

Перше. Потрібно створити такий простір, щоб перебувати з Ісусом. Щоденне читання Нового Завіту. Потрібно мати свій примірник, найкраще паперовий.  На це має бути виділений час. Потрібно прийти ціле прочитання, щоб мати цілу картину, бо у храмі ми чуємо лиши уривки.

Коли людина чує Євангеліє, тоді вибудовується стосунок: чи я згідний чи не згідний, подобається мені чи ні, до чого воно мене закликає, що тут важке… Проходить цілий час, поки приймається рішення «чи я хочу бути учнем Ісуса Христа?». Не можна прочитати і не виконувати. Наступний етап – це втілювати те, про що написано.

Багато що можна прочитати у моїх книгах.

Друге. Потрібно іти у те середовище, де є такі люди, для яких Ісус є вчителем. На щоденних месах збираються ті люди, які вже є у більш глибших стосунках з Господом. Вони вже перейшли через етап натовпу, релігійного обов’язку в особистий стосунок з Ісусом.

Щоденне ходіння на месу – це простір перебування там, де є Ісус. Іду туди, де є Він і намагаюся не йти туди, де Його нема. Таким чином очищається середовище людини. Людина, котра вибирає Ісуса, буде зустрічатися з середовищем, де люди ще не мають Його за свого друга.

Третє. Облаштувати свою кімнату, середовище, бібліотеку і ціле своє життя так сформувати, щоб Ісус і стосунки з Ним були в центрі. Тоді людина починає ходити у паломництва, реколекції, має бібліотеку духовної літератури, дивиться конференції… починає з певного мінімуму, але якщо вона вибирає стосунок з Ісусом, то буде зростати у цих практиках і в один момент побачить, що все її життя: відпочинок, спорт, дружба з іншими людьми, праця і служіння стають проникнутими Його присутністю.

ХРИСТИЯНСТВО І ВІРА – ЦЕ ДІЇ.

Я християнин не тому, що мене похрестили… А тому, що я дію як християнин. Це видно по моїх вчинках.

Християнство – це стосунок і я вибрав цей стосунок, тому я вкладаю зусилля, щоб цей стосунок розвивався.