У четвер другого тижня Великого Посту ординарій Мукачівської дієцезії єпископ Микола Лучок ОР заохотив задуматись над тим, кого ми слухаємо, та висвітлив важливість закорінення у Божому слові.

У проповіді, яку єпископ виголосив у кафедральному соборі св. Мартина 29 лютого, насамперед, звернув увагу на почутий палом, в якому говориться про те, якою є блаженна людина. «Блаженний – це щасливий, блаженний – це благословенний», – наголосив ординарій та зачитав умови про те, що потрібно не робити, щоби бути блаженним. «Блаженний чоловік, який не ходить за радою безбожних. Блаженний чоловік, який не стає на дорогу грішних і блаженний той, який в згромадженні насмішників не засідає. Тобто перше – це питання: ‘За чиєю радою я ходжу? Хто мені радить? Чого я щось роблю?’ Якщо це, допустимо, рада безбожна, то коли я дію по безбожній раді – там нема благословення».

Згадавши розмову з конкретною людиною, єпископ навів приклад як порада, що є на страху, є безбожною. «В контексті теж цього, в пророцтві Єремії чуємо слова: Проклятий той, хто уповає на людину і покладає на тіло свою силу. Чиє серце відступає від Господа. Тобто проклята людина, яка свої уповання покладає на людину. Чому проклята? Тому що в неї закрите серце на Боже благословення, вона уповає на людину.

Знову наводячи приклад, Мукачівський ординарій пояснив, що навіть молячись ми можемо покладати свою надію на людину і тоді наше життя сиплеться. «На кому я покладаю свою надію? За чиєю радою я живу? Коли я стаю на Божу дорогу, про яку ми тут чуємо, що блаженна людина, яка в законі Господньому має своє бажання і роздумує над цим законом день і ніч – це людина, яка зосереджена в своїй увазі на Закон Божий, на 10 заповідей, але ми, як християни, зосереджені в нашій увазі на Ісуса, на Його навчанні. Постійно пропускаємо все, що відбувається в нашому житті, через Його навчання – це зусилля уваги на навчання Ісуса: не осуджуй. Простеньке навчання, яке постійно можемо застосувати.

Ми з кимось зустрілись і почали когось висміювати. Проклята людина, яка в згромадженні насмішників засідає! Що відбувається? Ми возвеличили себе і принизили іншу людину. У цей момент, коли осуджуємо, ми є на раді безбожників. Ми висміюємо іншу людину, навіть якщо там немає сміху. Але коли ми осуджуємо іншу людину, то в той момент закриваємося на Божу благодать і починаємо рухатися не в слові Божому, не в Дусі Святому.

Згадайте сьогоднішній день: в скількох моментах ви втратили Божу присутність, де ви піддалися тому, що хтось когось осуджував і ви піддалися тому судженню, де ви втратили контакт з Богом, бо завела вас якась людина…»

Пригадавши з власного досвіду, коли слова пророка Єремії процитував один чоловік і як це вчасно ним струсило, єпископ Микола заохотив повернутися до слів пророцтва у 17 розділі у вільний час та ще раз перечитати їх, бо вони дуже глибокі. «Нам дуже важливо закорінитися в цьому слові Божому, ходити в ньому день і ніч, тому що навколо нас дуже багато людського, нестабільного. Дуже нестабільні часи, а слово Боже нас наставляє: хочеш бути блаженним – ходи день і ніч у слові Божому».

Роздуми продовжилися над словами Євангелія: «Багач, який потрапив до пекла говорить: іди, скажи моїм рідним або пусти мене, я прийду і скажу їм, щоб вони навернулися. На що Авраам каже: вони мають Мойсея і пророків, вони отримали Закон Божий – хай його слухають!»

«Слухаймо, брати і сестри, уважно, дуже уважно! Якщо ми хочемо блаженними бути, нам не потрібно чекати спасіння від людей – нам потрібно день і ніч ходити в слові Божому і його роздумувати, і відкидати ради безбожників, не грішити і не сходитися згромаджені насмішників, уникати розмов, де є осудження, засудження. Вибирати слово Боже, вибирати навчання Ісуса, перебувати в ньому, застосовувати його в стосунках і бути уважними, щоби не уповати на людину.

Бог через людей діє, але не люди є тими, через котрих приходить в наше життя благословення і блаженства. Бо лише Бог є добрим, лише коли ми цілком на Нього покладаємо нашу надію – ми вистоїмо у будь-яких труднощах нашого життя», – підсумував єпископ Микола.

Всю проповідь можна переглянути на ютуб-каналі Мукачівської дієцезії, а також на ресурсі Veritas.

Цього дня Свята Меса у Мукачівській катедрі завершилася молитвою третього дня новенни до Архангела Михаїла. Нагадаємо, що ця новенна проводиться щомісяця 29 числа і завершиться у серпні.