Про сенс життя та відповідно поставлені цінності у черговій програмі з Апостольським адміністратором Мукачівської дієцезії єпископом Миколою Лучком ОР.

Піти на глибину. Розмова на Veritas.

В чому сенс життя? Часто задаємося цим питанням: «Що таке сенс?». Ми носимо в собі це питання. Народжуємося з питанням: для чого я живу? Якщо не маємо цих відповідей – так живемо: не маючи відповідей.

Одна з небезпек – бігти, не відомо куди і не знаю нащо? Це – філософське питання: в чому сенс? Чого шукаєш? Чого хочеш? Чому ти це робиш? Від того, яку відповідь знаходжу, так і живу. З розумінням сенсу життя ми поглиблюємось.

Сенс – це не статичний момент. Сенс – це динаміка. Це – постійний пошук. Це – постійна відповідь Відповідь: це – стосунок. Слово – Логос – Сенс. В основі всього є Сенс. Логос – Слово – Слово Боже втілюється. Бог стає Тілом. Сенс стає в Ісусі Христі посеред нас. Або людина починає це досліджувати і досвідчувати, або якщо людина не входить у це, починає шукати сенс свого життя у чомусь іншому.

Чи діти є сенсом життя? Самореалізація є сенсом життя? Матеріальне? Амбіції? Плани? Що, коли починають розсипатися наші плани, наші очікування?

Ісус своїм способом життя надає сенс нашому життю. Від того, який напрямок людина вибирає, так потім її життя і укладатиметься. Якщо сенсом мого життя є ті мрії, які я собі нафантазував, чи я собі наставив цілі, то йду до досягнення своїх цілей. І в певному моменті бачу як ці цілі реалізуються, але якщо ці цілі почнуть розсипатися, то я втрачаю сенс життя. Однією з доріг, котрі ми проходимо, де можемо зустрітися з тим сенсом, з тією ціллю, що дає нам Ісус – це коли розсипаються наші плани, наші очікування, коли ми  своє життя будуємо на невідповідних цілях або надаємо своєму життю і життю інших людей невідповідну цінність.

Якщо ми під таким кутом беремо навчання Ісуса Христа, то Він досить остро ставить умови. Він говорить: «Хто любить батька, матір, дітей, або навіть своє життя більше за мене – той Мене не достойний». Чого? Перша заповідь: «Я – Господь Бог Єдиний, нехай не буде інших богів крім Мене».

Це – не акт розуму. Це – просвітлення. Має прийти досвід, життєвий, екзистенційний досвід. «Серце добре» (притча про сіяча, Євангеліє від Матея 13, 1-9) – де Бог є моїм добром найвищим. Життя в Богові – вічне життя. Що таке вічне життя? Де воно? Вічність – це природа Божа, бо Він є вічний. Вічне життя – щоб спізнати Єдиного Вічного Бога. Це – присутність Бога тепер. І ми спізнаємо Його у цій присутності. Дякуючи пізнаванню Бога через Ісуса, Який веде до Отця я пізнаю себе. Процес пізнавання сенсу життя – постійний двигун. Вічне дає мені відповіді на тепер, згідно з моєю відкритістю і моєю природою.

Людина, яка не має сенсу, не має коріння – втрачає контакт.

Згадані фрагменти Євангелія: Євангеліє від Йоана, розділ 1, 15, 17; Євангеліє від Матея 13, 1-9.

Книга: Віктор Франкл «Людина у пошуках справжнього сенсу»