У суботу 23 квітня у парафії св. Георгія в Ужгороді відбулася урочиста відпустова Меса, яку очолив Апостольський адміністратор Мукачівської дієцезії єпископ Микола Лучок ОР.

У проповіді він сказав:

«Святий Юрій постає перед нами сьогодні як така ікона: образ воїна Христового. Ми знаємо, що він був військовим, і коли було переслідування християн за імператора Діоклетіана, він став на стороні слабких перед сильною імперською владою. Нічого нового у світі, відколи людина відвернулась від Бога. Є певні імперські сили, «замашки», пов’язані з тим, що ті, хто розбудовує свою владу, кривдять слабших і менших, бажаючи взяти те, що їм не належить.

У нашій країні імперська влада російської «імперії» (можна б її так назвати), прийшла, щоб захопити те, що їй не належить. Ті, хто є при владі, хто має силу, роблять одну велику безбожну дію – щоб досягнути своєї цілі, вони готові кривдити слабших.

Святий Юрій противиться цьому мисленню: стає на сторону правди, на сторону істини. Важливе вміння розпізнати: де є добро, а де – зло. Ті, хто чинять зло, використовують свою владу, щоб зміцнити свої позиції, і часто представляють це як добро.

Щоб стати на захист цінності, потрібно чітко розрізнити коли хтось представляє зло як добро: щоб захистити добро потрібно розпізнати зло. За брехнею і нечесністю завжди стоїть змій – сатана, який є отцем брехні і маніпуляції. Щоб розпізнати його брехню потрібно бути відкритим на ту Істину, якою є Ісус Христос.

У цей час, крім фізичного насилля, духовного насилля, іде війна, пов’язана з брехнею, з маніпуляцією. Якщо ми будемо все просвітлювати навчанням Ісуса Христа, тоді можемо стати як святий Юрій – на захисті слабких, на захисті тих, кого хоче скривдити більша сила. Щоб стати на захист нам потрібно розпізнати чим є Істина. А Істиною є лише Ісус Христос.

Вміння розпізнавати добро і зло зможемо лише тоді, коли будемо міцно триматися за Ісуса. Святий Юрій нам дуже близький. У нашій країні другий місяць іде війна. І мільйони людей, як святий Юрій стали на захист слабких і скривджених. Стали на захист цінностей, навіть віддаючи своє життя.»

Під час Меси молилися за Україну, за мир. На завершення відбулася Євхаристійна процесія та благословення Пресвятими Дарами.

Джерело – Veritas