Мир Христа та страх, спонуканий князем цього світу, – тема проповіді, яку виголосив єпископ Микола Петро Лучок ОР, Апостольський Адміністратор Мукачівської дієцезії, 18 травня 2022 р. Б. у кафедральному соборі св. Мартина, що у Мукачеві.

Три аспекти того, що Ісус говорить сьогодні до своїх учнів:

1. Мир залишаю вам, мир мій даю вам;

2. Хай не тривожиться ваше серце, і не лякайтеся! З однієї сторони Ісус говорить: мир мій даю вам! Візьміть мій мир! Не тривожтеся вже! Чого стільки боїтеся!?

3. Ісус говорить про це на останній вечері: «Не довго говоритиму з вами, бо надходить князь світу, та у Мені не має нічого».

Ісус говорить: «Я залишаюся вірний Отцеві», так само блаженний Янош Шеффлер… Його вбили за віру, за вірність правді, вірність Христові.

Чому Ісус диявола називає князем світу? Бо у світі багато людей впустили злого у своє життя, і він там князює, є володарем. Одним з показників, що князь світу володіє людиною, коли людина боїться!

Ісус говорить: «Я йому місця у Своєму серці не дам! Я слухаю Отця!»

Ісус каже: «Фізично він Мене розіпне, буде катувати, скривдить, Я не хочу цього…» – Ісус молиться у Гетсиманському саду. «Але князь світу не має у Мені місце!» – Ісус його у своє серце не впустив.

Ісус показує своїм учням, що вони (і ми з вами) маємо таку ж владу сказати князю темряви, цього світу «Ні!». І нам потрібно цього вчитися. Ми отримали від Бога всю потрібну владу для цього. І нам потрібно у цьому розвиватись, тренуватись.

Показником, що князь цього світу пробує увійти у наше життя, і керувати ним, є страхи. Коли людина тривожиться, налякана – дає місце ворогові, і він туди влазить.

Хто впускає страх у своє серце? Кожен вирішує чи буде боятися, і як довго буде боятися.

Можна відчути тривогу і страх. Але чи будете жити у тривозі і страху або чи приймете Божу владу, Божу силу? Коли ми приймаємо Божу владу і силу, приходить мир. Тому Ісус говорить: «мир залишаю вам, мир мій даю вам».

Ісус дав міць учням виганяти злого. Як ми виганяємо злого? Говоримо йому: «Відійди від мене страху! Відійди від мене, князю цього світу!». Чого ви сьогодні боялись? Від кого цей страх? Спробуйте назвати свій страх. Чого ви боїтеся? Князь цього світу тебе лякає і ти даєш йому місце та простір у своєму серці.

Скажи «Ні!» цьому страхові у світлі віри Христової, впусти мир у своє серце! Ісус дасть тобі відповідні засоби, відповідну силу!

Джерело – Veritas