Роздуми в урочистість Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії

Того часу посланий був ангел Гавриїл від Бога в місто у Галілеї, ім’я якому Назарет, до діви, зарученої з чоловіком на ім’я Йосиф, із дому Давида, а ім’я діви – Марія. І, увійшовши до неї, сказав: «Радій, сповнена благодаті! Господь з тобою». Вона стривожилася на це слово і роздумувала, що ж це за привітання таке. І сказав їй ангел: «Не бійся, Маріє, бо ти знайшла благодать у Бога. І ось, ти зачнеш в утробі й народиш Сина, і назвеш Його Ім’ям – Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього буде названий, і дасть Йому Господь Бог престол Давида, Його батька, і царюватиме над домом Якова навіки, і Його царству не буде кінця!» А Марія сказала до ангела: «Як станеться це, коли я чоловіка не знаю?» У відповідь ангел сказав їй: «Дух Святий зійде на тебе, і сила Всевишнього тебе отінить; тому й Святе, котре народиться, буде назване Сином Божим. Ось і Єлизавета, твоя родичка, і та зачала сина у своїй старості, і це вже шостий місяць тій, кого звуть неплідною, тому що жодне слово не є у Бога безсилим!» А Марі я сказала: «Ось я – слугиня Господня, нехай буде мені  за словом твоїм!» І відійшов від неї ангел. (Лк. 1, 26-38)

Церква перед нашими очима ставить двох жінок – Єву і Марію. Дві жінки, які знаходяться в однакових умовах: обоє стають перед Богом, мають зв’язок зі світом ангелів, обоє мають вільний вибір. Але бачимо, що одна робить свій вибір на користь зла. Натомість інша обирає добро.

Книга Буття нам показує, якими можуть бути наслідки гріха:

– людина може віддалятися від Бога;

– людина починає звинувачувати інших;

– людина починає себе оправдовувати.

Натомість Євангеліє показує нам Марію, яка обирає Бога. Жінка, яка йшла дорогою спасіння. Завдяки їй приходить Ісус Христос, який спасає нас від гріхів.

Марія для нас є також взірцем, який ми маємо наслідувати і впроваджувати в наше життя.

Вона нам показує, що ми маємо наслідувати Бога у святості. Маємо на взірець Марії прямувати дорогою святості і спасіння.

Марія роздумувала над Словом Божим. Вона, перед тим, як сказати своє “Так”, роздумувала. Чи я думаю над тим, що я роблю? Кожне рішення, кожен вчинок в нашому житті має свої наслідки.

Марія була вірна до кінця. Хоч в Її житті також були труднощі, були різні перешкоди, але Вона залишалася вірна покликанню, яке обрала. Залишалася вірна Богові.

Нехай Марія буде для нас цим взірцем, який допоможе нам не обирати зло, а завжди прямувати дорогою спасіння.

 

о. Юрій Гавлюк CM, Перечин