З 20 до 22 жовтня 2023 року в пансіонаті «Урочище» в с. Вишка, що на Закарпатті, для спільнот «Віра і Світло» віце-провінції Захід відбулися реколекції про вдячність.

Учасники приїхали з Ужгорода, Мукачева, Хуста, Тячева та Буштина. Реколекції відбулись під духовним проводом капелана мукачівської спільноти «Посланці радості» о. Євгена Фізера та капелана хустської спільноти «Скелястий замок» о. Олександра Сулінчака.

«За все дякуйте: така бо воля Божа щодо вас у Христі Ісусі» (І Сол. 5:28) – основна ідея реколекцій, взята зі Святого Письма.

«Вдячність веде до радості. Вдячність і радість тісно пов’язані одне з одним. Якщо людина вдячна, вона буде радісною. Якщо людина невдячна, вона буде сумною, тому що буде більше нарікати», – зазначив у своїй реколекційній науці о. Євген Фізер.

«Бог проявив свою любов до нас. Він так любить нас, що подарував нам життя. Чому любить нас? Тому що Бог, який є повнотою любові, хотів цією любов’ю з кимось поділитися, хотів давати, обдаровувати любов’ю. І тому створив людину. І дав нам життя. Кожен день, який ми проживаємо, є даром Бога, це дар життя», – продовжував ділитись з учасниками реколекцій своїми роздумами о. Євген. Саме тому ці реколекції для членів спільнот «Віра і Світло» стали часом, коли кожен мав змогу подякувати за життя, спільноту, за батьків і друзів, за басейн та їжу, за українських воїнів, які боронять наш спокій.

Кожен день розпочинався і закінчувався молитвою вдячності. У суботу віросвітляни мали змогу брати участь у Святій Месі, яку звершив о. Євген, а також мали можливість приступити до святих таїнств святої Сповіді та святого Причастя. У неділю відбулася Божественна Літургія під проводом о. Веніамина Довганича, ЧСВВ, який радо поділився з учасниками реколекцій про важливість вдячності за спільноту, за те, що кожен з нас є сіячами любові, і ці плоди проростають у наших серцях. Бог щедро засіяв ним наше життя. І ми повинні дякувати Йому за це!

Важливим у спільноті «Віра і Світло» є час, коли батьки осіб з особливими потребами збираються разом з духівником для того, щоб поділитись своїми труднощами і радощами, щоб могли поговорити про свою «особливу» дитину. Цей час називається «батьківська кава». І така зустріч батьків під духовним супроводом о. Олександра Сулінчака відбулася під час реколекцій, де кожен мав можливість висловити вдячність за своїх дітей і те, якими дарами вони обдаровують своїх батьків.

У програмі реколекцій не забракло часу і для «Балу вдячності», у якому взяли участь всі віросвітляни. Цей вечір пройшов в атмосфері любові, радості, творчості і відкритості. Особливістю цього вечора було обрання короля і королеви балу. Інші учасники теж отримали свої нагороди, і були сповнені неймовірним почуттям втіхи і задоволення. Кожен мав змогу відчути себе важливим і прекрасним творінням Бога, ділитися обіймами і посмішками один з одним.

Реколекції закінчилися відчуттям вдячності і бажанням будувати іще триваліший і тісніший стосунок з Богом у спільноті «Віра і Світло».

Текст і фото: Альона Перец,
віце-провінційна координаторка спільнот «Віра і Світло» на Закарпатті