Про силу та цінність слова та молитви у черговій розмові з Апостольським адміністратором Мукачівської дієцезії єпископом  Миколою Лучком ОР.

Піти на глибину. Розмова на Veritas.

Кожне слово має величезну силу. Про це говорить Ісус.

Коли молюся, служу, важливо, щоб слова не були тільки висловлені, а щоб вони пройшли через мене. Коли Слово, яке вимовляю, є єдністю серця, думки і звуку, – воно має велику силу. «Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! Бо зо слів своїх будеш виправданий, і зо слів своїх будеш засуджений» (Мт 12 36-37).

Що значить, що за кожне пусте слово люди дадуть відповідь? Слово має силу! Коди на початку творіння Бог говорить: «Нехай щось станеться» – воно стається. Коли Ісус втілюється, Слово стало Тілом.

Ісус говорить: «Благословляйте, моліться за ваших ворогів, а не проклинайте». Чому? Слово творить простір, творить цей світ. Все, що ми говоримо – творить наш світ. Якщо ми не усвідомлюємо, яку велику силу мають наші слова, і виговорюємо їх впусту, ми не усвідомлюємо, наскільки великі наслідки є наших слів. Чому я говорю пусте слово? Чому я трачу силу, яка творить це життя?

З повноти серця говорять вуста: що відбувається у серці людини, яка говорить прокльони? Людина, яка не справляється зі своїм болем проклинає, матюкається. Якщо людина проклинає, говорить негативні слова – на це потрібно подивитися, як на діагноз.

Можемо звернути увагу не тільки на своє спілкування, а й на коментування: чого я це так коментую, що є у моєму серці, що відбувається зі мною? Чого я агресивний, чого «відправляю» когось кудись?

Наскільки потужною є сила слова? Порівнюючи з фізичною інформацією: якщо настільки великий потік передається інтернетом, фізичним світом, – то наскільки великою є сила, що передається у духовному світі. Кожне моє слово іде з духа. Який дух керує нами? Якою є духовна частина нашого світу: якщо ми будемо знаходитися у просторі Духа Святого, Духа Божого, ми несемо інформацію на весь Всесвіт. Якщо я когось благословляю, або молюсь за чиєсь навернення, або прошу про захист для нашої держави, прошу про мудрість для наших захисників – то воно відбувається. Коли ми цього свідомі – починаємо набагато більше цінувати кожне слово і кожну дію.

Якщо людина не пішла на Літургію – вона втратила можливість стати благословенням для цього світу. Храм створений так, щоб наше тіло, серце і думки відкривалися і приймали.

Коли ми сповідаємося – отримуємо визволення від негативу. Відкриваємося, щоб наповнитися Божим благословенням, Духом Святим, і стати посередниками Божого благословення.

На Літургії молимось за себе, близьких, світ, військо, владу… це величезний потік Божого благословення, який через нас іде у цей світ. Ми маємо послання: «Ідіть і служіть», «Ідіть, і несіть Мій мир!» Люди говорять: «важко зараз!» Але як у це «важко» прийняти Божий мир? Силу Христового Воскресіння? Христос проходить хресну дорогу, і отримує силу від Отця. Діва Марія пережила повноту болю. Коли страждання жертвуємо – наше страждання має величезну силу.

Євангеліє – це Добра Новина. Навіть коли є багато болю і страждань, ми б мали знайти Добру Новину, яку дає Ісус – Переможець смерті, гріха, диявола.

Мистецтво сили пов’язане з тим, щоб бути вразливим і називати, що відбувається у моїх думках, у моєму серці. Мистецтво духовної боротьби описується на рівні думок.

Ім’я Ісуса є тією силою, яка перемагає! Наша ціль – одягнутися силою з висоти, щоб кожне наше слово творило Божий простір.