23 січня екуменічні молитви у Мукачеві розпочалися міжконфесійним молебнем у римсько-католицькому кафедральному соборі св. Мартина.

Очолив спільну молитву Апостольський адміністратор Мукачівської дієцезії РКЦ єпископ Микола Лучок ОР. Роздуми про Боже слово виголосив пастор Християнської Євангельської Церкви «Нове Творіння» Петро Бабій. В екуменічній молитві також взяли участь священники Мукачівської дієцезії РКЦ, Мукачівської греко-католицької єпархії, Закарпатської Реформатської Церкви, Християнської Євангельської Церкви Живого Бога, Християнської Реформатської Церкви.

Молебень у римсько-католицькому соборі св. Мартина. 

У наступні три дні подібні молитви були проведені у греко-католицькій церкві Зіслання Святого Духа, Церкві Живого Бога та реформатському храмі.

Молебень у греко-католицькій церкві Зіслання Святого Духа.

В останній день проповідь виголосив мукачівський парафіяльний вікарій отець Євген Фізер. Першим, про що він сказав – це цінність єдності. «За цінності люди готові віддати життя і якщо ми тепер тут, то для нас є цінною єдність», – наголосив проповідник. Звернувши увагу на почуте слово Євангелія, а були зачитані заповіді блаженства, о. Євген скерував думку до Божого погляду на життя: «Ісус каже: ти можеш щасливим, плачучи, і будучи убогим… Коли приймаєш Святого Духа, коли ти з Богом, тоді ти можеш бути щасливим, навіть переживаючи різні труднощі».

Молитва за єдність християн згуртувала всіх до спільного благання про мир у серці кожного, у нашому місті та у всій країні. Адже цьогоріч Тиждень молитов за єдність християн відбувся в умовах російської агресивної війни проти України.

«Важливо, щоб молилися разом за єдність християн», – каже мукачівський настоятель отець Іштван Погань.

Спільна молитва тепер єднає не просто представників різних громад міста, але також об’єднує місцевих жителів з тими, котрі були змушені покинути рідні міста. Майже у кожній спільноті помітні нові обличчя – люди прагнуть Бога та приходять на богослужіння.

Молебень у реформатському храмі.

«Щороку у січні місяці я очікую на той тиждень, коли у храмах міста Мукачева відбуваються екуменічні молитви за єдність християн. Розповідаю про ці богослужіння своїм друзям, знайомим і колегам та запрошую їх піти зі мною. Ці молитви сповнюють неймовірними емоціями радості і любові. Відчувається велич Бога, Його присутність і те, як Він керує нами та єднає. Ми перебуваємо в тій єдності, яка нам потрібна, – поділилася своїми враженнями парафіянка римсько-католицького собору св. Мартина Вікторія Голіш. – Дивлячись на священників різних конфесій, бачачи їх повагу один до одного, із захопленням слухаючи проповіді, молитви та прохання ще і ще раз переконуюся, що Бог єдиний і великий. Дуже цікаво бути присутнім на богослужінні у храмі іншої конфесії, милуватись красою, відчувати себе бажаним гостем, якому раді. Щороку на цих молебнях особливо вирізняється спів хору в усіх церквах, ніби хтось додатково їм підспівує. Всі ми – різні, але сповідуємо ті самі цінності, маємо однакові прохання, молимось і прославляємо єдиного Бога».

Нагадаємо, що тему та тексти, призначені для роздумів на тиждень молитов за єдність християн, приготувала цього року група християн із США.

Текст і фото: Тетяна Решетар

Відео: Veritas