Коментуючи під час недільної зустрічі з прочанами чудо Ісуса на весіллі в Кані Галилейській, Папа Франциск підкреслив, Господь діє в нашому житті делікатно й безкорисливо, приносячи радість у важкі хвилини.

Чи пам’ятаємо життєві моменти, коли ми відчули присутність Ісуса і заступництво Його Матері? Замислитися над цим Папа Франциск заохотив вірних, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 16 січня 2022 р., євангельську розповідь про те, як Ісус перемінив воду у вино на весіллі в Кані Галилейській. «Такий початок знамень зробив Ісус у Кані Галилейській і виявив славу свою; і повірили в Нього Його учні», – так святий євангелист Іван підсумовує цю подію, у світлі чого Святіший Отець поділився думками про те, що є отим «знаменням», яке пробуджує віру в учнях.

Бог діє без галасу

За словами Наступника святого Петра, йдеться про вказівку, яка «виявляє Божу любов», привертаючи увагу «не до могутності жесту», але до «любові, яка його викликала». Перший знак відбувся тоді, коли молодята потрапили в складну ситуацію в найважливіший день свого життя: під час весілля забракло вина, і радість ризикувала згаснути «серед критики та невдоволення» запрошених гостей. Але проблему, як зазначив далі Папа, помітила Богородиця та делікатно натякнула на неї Ісусові, Який «реагує без галасу», майже непомітно. Все відбувається немовби «за лаштунками»: Ісус каже слугам наповнити посудини водою, яка стає вином.

«Так діє Бог, з близькістю та делікатно. Й Ісусові учні збагнули це: вони бачать, що завдяки Йому весілля стало ще гарнішим. І бачать також Ісусів спосіб діяти, оте Його приховане служіння, – Ісус служить нам саме так, приховано – настільки, що похвалу за добре вино отримав наречений», – сказав Святіший Отець, зазначивши, що саме так у них розпочинає розвиватися паросток віри. І прекрасним є замислитися над тим, що першим знаком «не є надзвичайне оздоровлення чи чудо в єрусалимському храмі», але «реагування на просту й конкретну потребу простих людей». «Він готовий допомогти нам, підвести нас», – мовив Єпископ Риму, додавши, що коли будемо уважними до цих «знаків», то Божа любов «здобуде нас», і ми станемо Його учнями.

Бог дає найкраще

Далі Папа звернув увагу на ще одну «характерну рису» канського чуда. Зазвичай, наприкінці свята вже подавали гірше вино, розбавлене водою. Ісус, натомість, робить так, що свято завершується кращим вином. «Це символічно говорить нам про те, що Бог бажає нам кращого, хоче, щоб ми були щасливими. Він не ставить обмежень і не вимагає відсотків. В Ісусовому знакові немає місця для прихованої мети, для претензії до молодят. Ні, радість, яку Ісус залишає в серці, є повною і безкорисливою. Вона ніколи не є розбавленою!» – наголосив Папа, запросивши слухачів зробити одну вправу, що «може бути дуже корисною».

Йдеться про те, щоби заглибитися в спогади та пошукати тих «знаків», які Господь учинив у нашому житті, щоби показати, що любить нас, тих важких хвилин, в яких Бог дав відчути Свою любов до нас. Запитувати себе, якими «делікатними й турботливими знаками» Він дав відчути Свою ніжність. «Переживаймо наново ті хвилини, в які ми відчули Його присутність і заступництво Марії. Нехай же Вона, що є матір’ю, завжди уважною, як у Кані, допоможе нам цінувати Божі знаки в нашому житті», – побажав Святіший Отець.

Джерело – www.vaticannews.va