Не втомлюймося чинити добро. На цій думці святого Павла, якою він завершує Послання до Галатів, зосередив свою увагу Папа Франциск під час чергової зустрічі з паломниками у Ватикані.

«Робімо добро без утоми: своєчасно, як не ослабнемо, жатимемо. Отож, поки маємо час, робімо добро всім, а зокрема рідним у вірі. Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з вашим духом, брати! Амінь», – цим уривком з Послання святого Павла до Галатів Папа Франциск завершив свою, 15-ту з черги катехизу, присвячену його посланню до мешканців північної Галатії. Чергова зустріч Святішого Отця з паломниками відбулась у середу 10-го листопада 2021 року в залі імені Папи Павла VI Ватикані.

Послання до Галатів дозволяє спостерегти в святому апостолі Павлі справжнього богослова, який споглядав таїнство Христа й передавав його своїм творчим розумом. Він був здатний виконувати своє посланництво стосовно розгубленої та дезорієнтованої громади.

За словами Єпископа Риму, святий Павло це робив різними методами: іронією, строгістю, лагідністю. Він стверджував свій авторитет апостола, але, одночасно, не приховував слабкостей свого характеру.

Свобода у служінні

Сила Святого Духа проникла в його серце, а зустріч з воскреслим Христом огорнула та перемінила все його життя, яке він повністю присвятив служінню Євангелію. Він був переконаний у тому, що отримав покликання, на яке міг відповісти тільки він та прагнув пояснити галатам, що також і вони покликані до свободи, бо стали спадкоємцями давньої обітниці, а у Христі стали Божими дітьми. Святий Павло вказав, що свобода виражається у служінні милосердній любові.

Папа Франциск наголосив, що на закінчення цього циклу катехизи, може з’явитись двояке наставлення. З одного боку повчання святого апостола Павла викликають у нас ентузіазм, ми відчуваємо спонуку негайно прямувати шляхом свободи, щоб «іти за Святим Духом», а з іншого боку усвідомлюємо власні обмеження, бо щодня відчуваємо як важко бути слухняними Святому Духові. І тоді може з’явитись втома, яка стримує ентузіазм. Ми почуваємо себе знеохоченими, слабкими.

Поради святого Августина

Святий Августин, пояснюючи євангельську подію бурі на морі, навчав, як діяти в такій ситуації. Він пише: «Христова віра в твоєму серці подібна до Христа в човні. Ти слухаєш образи, втомлюєшся, засмучуєшся, а Христос спить. Пробуди Христа, розворуш свою віру! Розбуди Христа… Навіть у збентеженні можна щось зробити. Тому розбуди Христа… Повір сказаному і в твоєму серці настане великий спокій» (Проповіді св. Августина, 163).

«Саме так! –підкреслив на закінчення Святіший Отець. – Ми повинні розбудити Христа в наших серцях і тільки тоді зможемо бачити речі Його поглядом, бо Він бачить поза бурею… На цьому складному, але захоплюючому шляху святий апостол Павло нагадує нам, що ми не можемо собі дозволити втомитись у чиненні добра. Ми повинні вірити, що Святий Дух завжди приходить на допомогу нашій слабкості та дає нам необхідну підтримку».

Зустріч з паломниками Папа Франциск завершив молитвою до Святого Духа «Прийди, Святий Душе!»

Джерело – www.vaticannews.va