Динаміка між послідовністю та новизною на прикладі євангельських волхвів була в центрі роздумів, якими Святіший Отець поділився з вірними перед молитвою «Ангел Господній» в урочистість Богоявлення.

Зустріч з Богом не блокує нас, але визволяє, не полонить нас, але повертає нас до звичних місць нашого життя, однак, ми туди повертаємося зміненими. На цьому наголосив Папа Франциск у своїй катехизі, виголошеній перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в понеділок, 6 січня 2019 р., звернувши особливу увагу на одну деталь із євангельської розповіді про поклоніння волхвів.

Мудреці не затримуються…

Як зауважив Святіший Отець, святий Матей наприкінці розповіді зазначає, що мудреці, «попереджені у сні ангелом не повертатися до Ірода, пустилися іншою дорогою в свій край». Ці мудреці, що походили із далеких земель, здійснили тривалу подорож, пережили чимало труднощів, щоб знайти Ісуса. А коли нарешті дійшли до мети, практично, відразу відходять.

«Досягнувши нарешті своєї мети, вони впали ниць перед Дитятком, поклонилися Йому, піднесли йому цінні дари. Відразу після цього вони без зволікання пускаються в дорогу, щоби повернутися до своєї землі», – підкреслив Папа, вказуючи на те, що зустріч з Ісусом не затримує мудреців, але «вливає в їхні серця порив повернутися до своєї країни».

Послідовність і новизна

За словами Наступника святого Петра, в цьому бачимо прояв «Божого стилю», Його способу об’являтися в історії. «Зустріч з Богом не блокує нас, а визволяє, не полонить нас, але відправляє в дорогу, повертає нас до звичних місць нашого життя. Місця – ті самі, але ми після зустрічі вже не є такими, як перед нею», – сказав він, пояснюючи, що євангелист говорить про те, що волхви повернулися «іншою дорогою». «Кожен досвід зустрічі з Ісусом спонукає нас ступити на інший шлях, бо з Нього випливає позитивна сила, що оздоровляє серце та віддаляє нас від зла», – сказав Святіший Отець.

Папа звернув увагу на те, що існує «мудрий динамізм» між послідовністю та новизною. Відбувається повернення «до свого краю», але «іншою дорогою». Це вказує на те, що «це ми повинні змінитися, перемінити наш спосіб життя, хоч і в тому самому середовищі, що й завжди, змінити критерії судження про оточуючу дійсність».

Відмінність між ідолами та Богом

Як зауважив Святіший Отець, саме в цьому полягає відмінність між Богом та «ідолами-зрадниками», такими як гроші, влада чи успіх, між «Богом і тими, які обіцяють тобі цих ідолів – ворожками та магами». Ідоли «зв’язують нас», перетворюючи нас в «ідоло-залежних», а ми, в свою чергу, «присвоюємо їх собі».

«Істинний Бог не затримує нас, ані не дозволяє нам затримати Себе. Він відкриває дороги, шляхи новизни й свободи, бо Він – Отець, Який завжди перебуває з нами, щоби ми зростали. Якщо ти зустрінеш Ісуса, якщо матимеш духовну зустрічі з Ісусом, пам’ятай: ти повинен повернутися до тих самих місць, що й завжди, але іншим шляхом, з іншим стилем», – мовив Папа, закликавши: «Просімо в Пресвятої Діви, щоби й ми могли стати Христовими свідками там, де перебуваємо, завдяки новому життю, перетвореному Його любов’ю».

Джерело – www.vaticannews.va