Папа на загальній аудієнції: молоде, живи, люби, мрій і віруй

Загальна аудієнція Папи Франциска в середу 20 вересня 2017 р.,  пройшла у незвичайній формі «уявної розмови» з одним юнаком, закликаючи його щодня та в кожній ситуації жити надією. Темою катехизи Святішого Отця було «виховування до надії».

Папа звертається на «ти» до уявного юнака, чи до будь-якої людини, відкритої для навчання, звертається як вихователь, педагог та батько.
«Живи надією там, де Господь тебе посіяв! Завжди живи надією! – мовив Його Святість. – Не піддавайся ночі: пам’ятай, що перший ворог, якого ти маєш перемогти, не перебуває поза тобою, а в тобі. Тому не дозволяй, аби в тобі поселились гіркі, темні думки. Цей світ – це перше чудо, яке створив Бог і Бог дав у наші руки благодать нових чудес».

Папа підкреслив, що віра й надія прямують разом. Тому треба вірити у вищі та прекрасніші істини. Довіряти Богові-Творцеві, Святому Духові, Який скеровує все до добра, довіряти обіймам Ісуса Христа, Який чекає кожну людину наприкінці її земного існування.

«Вір, що Він тебе чекає!» – наголосив Святіший Отець і додав, що  світ прямує вперед завдяки поглядові багатьох людей, які відкрили шляхи, збудували мости, які мріяли й вірили навіть тоді, коли чули насмішки.

Далі Єпископ Риму мовив: «Ніколи не думай, що боротьба, яку ти ведеш тут, на землі, є зовсім надаремною. Наприкінці земного існування не очікує корабельна аварія – в нас пульсує зерно вічності. Господь не розчаровує: у наших серцях Він помістив надію. Він не хоче зламати нас постійними розчаруваннями. Все народжується для того, щоб розквітати у вічній весні. Бог створив також і нас для того, щоб розквітати. Пригадую, розповідь про те, як дуб попросив мигдаль: “Розкажи мені про Бога” і мигдальне дерево розквітло».

Його Святість закликав молодь будувати всюди, де вона перебуває. Якщо знаходимось на землі – треба встати. Завжди підійматись після падіння й дозволити, щоб інші допомогли нам встати на ноги. Якщо сидимо, треба вирушити в дорогу, а якщо нас паралізує нудьга, то її можемо відігнати добродійними ділами.

«Будуй  мир серед людей, – наполягає Святіший Отець. – Не слухай голосу тих, хто поширює ненависть і поділи. Люди, незалежно від того наскільки відрізняються одні від одних, були створені для того, аби жити разом… Люби людей. Люби кожного зокрема. Шануй дорогу кожної людини, незалежно від того, чи ця дорога пряма чи складна, бо кожен має свою власну розповідь. Кожна народжена дитина є обіцянкою життя, яке ще раз виявляється сильнішим від смерті».

Наступник святого Петра наголосив, що Ісус вручив нам світло, яке просвітлює темряву: це світло треба захищати й оберігати. Це виняткове світло є найбільшим багатством, довіреним нашому життю.

«А, насамперед, мрій! – закликав Папа Франциск. – Не бійся мріяти. Мрій! Мрій про світ, якого ще не видно, але він, напевно, прийде. Люди, які були здатні уявляти, подарували людині наукові й технічні відкриття. Вони борознили океани і пройшли землями, на які ще ніхто не ступав. Люди, які плекали надію, є тими самими, що подолали невільництво й принесли на землю кращі життєві умови. Подумай про цих людей».

Його Святість закликав молодь бути відповідальною за світ і за життя кожної людини. Кожна несправедливість щодо убогого – це відкрита рана, яка применшує гідність кожного з нас. Він пов’язав надію з чеснотою мужності й перестеріг перед спокусою виноситись понад інших, вказуючи на роль молитви, в якій усе віддаємо Богові. «Плекай ідеали! – закликав Папа Франциск. – Живи задля чогось, що перевищає людину… Живи, люби, мрій, віруй! І з Божою благодаттю ніколи не впадай у відчай!»

Джерело – uk.radiovaticana.va