Папа: Бог першим нас полюбив і шукає

Вічне життя – це безмежна любов Отця, яку Ісус дарував нам на хресті і яка діянням Святого Духа пролила нове світло на землю та в кожне серце . Роздумам про це Папа Франциск присвятив своє повчання перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 11 червня 2017 року. Роздумуючи на читаннями свята Пресвятої Тройці, яке в Церкві латинського обряду припадає в неділю після П’ятидесятниці, він зазначив, що вони допомагають нам «увійти в таємницю ідентичності Бога».

В уривку з послання святого Павла до Коринтян знаходимо наступні слова: «Благодать Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога і причастя Святого Духа нехай будуть з усіма вами». Як зауважив Святіший Отець, це, так би мовити, «благословення», є «плодом особистого досвіду» Божої любові, що перемінила життя апостола, завдяки якому він може закликати християн: «Будьте радісні, прямуйте до досконалості, підбадьорюйте одні одних, живіть у мирі».

«Християнська спільнота, навіть зі своїми людськими обмеженнями, може стати відблиском сопричастя Пресвятої Тройці, Її доброти та краси. Але це, як сам Павло свідчить, обов’язково проходить через досвід Божого милосердя та Його прощення», – сказав Папа, додаючи, що саме це трапилося з євреями під час виходу з єгипетського рабства.

Як пояснив Наступник святого Петра, коли народ порушив союз, Бог явився Мойсеєві, щоб його оновити, назвавши Себе так: «Господь Бог милосердний і милостивий, повільний до гніву та багатий в любові й вірності». «Це ім’я вказує на те, що Бог не є далеким і замкненим у Собі, але є Життям, яке прагне передаватися, є відкритістю, Любов’ю, що вибавляє людину від невірності», – сказав Святіший Отець, додаючи, що сповнення цього об’явлення Бога відбулося у Новому Завіті завдяки Ісусові, який «показав нам обличчя Бога, Єдиного в істоті та Троїчного в Особах».

У цьому контексті в Євангелії зустрічаємо видатного фарисея Никодима, який займав чільне становище в громаді, але «не переставав шукати Бога», не вважав, що вже досягнув мету, а тому почув у словах Ісусавідлуння Божого голосу. А під час нічної розмови з Назаретянином він, нарешті, зрозумів, що «Бог його вже шукав і чекав, що Він особисто любить його». «Бог завжди першим нас шукає, на нас чекає, любить нас», – сказав Папа, наводячи відповідь Ісуса Никодимові: «Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним».

«Чим же є оте вічне життя? Воно – це безмірна й безкорислива любов Отця, яку Ісус дарував на хресті, віддаючи Своє життя за наше спасіння. І ця любов діянням Святого Духа пролила на землю й у кожне серце, яке його приймає, нове світло, яке виявляє темні закутки й закам’янілість, що заважають нам приносити добрі плоди любові й милосердя», – підсумував Святіший Отець, побажавши:

«Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам дедалі більше заглиблюватися у Троїчне сопричастя, аби переживати та свідчити любов, яка надає сенс нашому існуванню».

Після проказування Богородичної молитви Папа Франциск присвятив кілька слів новопроголошеній блаженнній Італі Мелі, яка була беатифікована напередодні в італійському місті Ла Спеція. «Вирісши в родині, далекій від віри, в молодості вона визнавала себе атеїсткою, але навернулася завдяки насиченому духовному досвідові. Вона активно діяла серед католицького студентства, а пізніше вступила до жіночої гілки Облатів Венедиктинців та звершила містичний шлях, зосереджений на таїнстві Пресвятої Тройці», – розповів Святіший Отець, побажавши:

«Нехай же свідчення нової блаженної заохотить нас протягом дня часто підносити свою думку до Бога Отця, Сина і Святого Духа, Який мешкає в келії нашого серця».

Джерело – uk.radiovaticana.va