Краса, яка єднає людські серця з Богом

Що є краса, яка врятує світ?
Краса душі і дотику до Бога.
Вона не згасне і на схилі літ,
Якою б не була твоя дорога.

Вона вдихає силу в сенс буття,
Допомагає подолати скруту
І змушує збагнути, що життя. –
То, попри все – окрилено і круто!
До джерела незгасної краси
Нам випало приїхати у гості –
Привітні лиця, милі голоси,

Безмірна радість, ані тіні злості.
То Банська Штявніца – перлина поміж гір,
Маленький рай у грішнім сьогоденні.
Тут навіть гілочки шепочуть: «Вір,
У вірі всі і прощені, й блаженні.»
Тут кожен випромінює красу,
Вона стає стократною від того,
Її я, наче вогник понесу
По всіх стежках життя мого земного.
Бо можна нарікати повсякчас,
Вбачаючи у всьому тінь і хащі,
Та можна, щоб той вогник не погас,
Робити світ навколо трішки кращим.

                          Валентина Попелюшка

Одного дня сталося прекрасне… Від сестер – домініканок м. Мукачева я отримала запрошення на 9 – ту духовну зустріч «Дотик краси» у дивовижне місто Банська Штявніца, що знаходиться у самому серці Словаччини. Організували цю зустріч с. Блажея Фурєльова та о. Манез Марушак.

Тижні глибокого очікування поїздки минули швидко. І ось… Цей день настав… Наша невеличка компанія з 8 – ми чоловік виїхала… за духовними скарбами, які поповнять наші колекції релігійних почуттів. Ми насолоджувалися товариством один одного і отримували нагороду – кожного дня ми ставали ближчими одне до одного та одночасно наближалися до Ісуса Христа. Ми молилися, співали і радість зігрівала наші серця.

Краса поруч з нами! Потрібно тільки навчитися її бачити! Бог створив красу для тебе! Не просто так. Напевно, для того, щоб ми могли милуватися нею, отримувати насолоду, любити один одного. Це ще один доказ, що Бог любить нас.

У світі живе дуже багато людей, та не всі знають у чому полягає справжня краса людини – краса духовна. Вона (духовна краса) полягає в її внутрішньому світі, моральній вихованості, самовдосконаленні, скромності. Також у здатності творити добро та красу в серці, бути чуйними, милосердними і щирими. Саме ці духовні риси характеризують зовнішність особи з кращого боку. Завдяки самовдосконаленню людина пізнає зовнішню та внутрішню красу всього, що нас оточує.

Все в житті треба робити серцем… серцем любити, серцем вірити, серцем наближатися до Бога, серцем пробачати, серцем молитися, серцем благословляти, серцем творити красу і це – корисні справи для нас.

Коли Господь торкається до нашого серця, то все перетворюється у любов, радість та красу душі. І ми отримали цей дарунок – можливість на «Дотику краси».

Для гостей пропонували різні класи мистецтв: Біблійне слово, дерево, вироби із тканини та бісеру, глина, театр, музика.

Наша групка встигала всюди: брала участь не тільки в одному напрямку, а й в декількох. Поміж заняттями відвідали гору Кальварію – Хресну дорогу, яка складається із 25 стацій – Хресна дорога Ісуса Христа та Хресна дорога Діви Марії. У програмі були також різні конференції, кіно і, звичайно, щодня Служба Божа. Слова радості лунали в моїх вухах і врешті – решт, проникали у моє серце.

Потім продовжувалися веселі та цікаві прогулянки, що закінчувалися біля храмів та пам’яток архітектури. Тут всі красиві і все красиве. Девіз цього міста: «Люди поділяються на дві категорії: на тих, хто не був у м. Банська Штявніца, і на тих хто був – вони залишаються закоханими на все життя у це мальовниче місто». Ми були переповнені феєрверком радості.

Коли поверталися додому, навіть, здавалася ванільною втома. Ми милувалися своїми малюнками; виробами із тканини: квіти та прикраси на волосся ; виробами із дерева: хрестики, Біблія, ложки; обговорювали Біблійне слово. Ми ділилися враженнями про наші щасливі міні-канікули, про нових друзів. Так і утворюється міжнародна мережа духовних відносин. Відвідали багато святих місць та фотографувалися біля Високих Татр.

Ось так із року в рік накопичуються шари духовної краси, любові та радості.

Неможливо було не помітити чудо зміни наших сердець. Щасливі люди ті, які живуть із Ісусом Христом у серці, бо у них по – особливому сіяють очі.

…Краса починається з тебе…

Вікторія Довганич
Фото: Тетяна Решетар

  [imagesizer path=”images/stories/dotyk-krasy-2017″ width=”150″ class=”imgsizer”]