Воістину воскрес?

Одного пасхального світанку це запитання пролунало до протестантського священика Ендре Дєкеші. Він відповів: «Навіть ваша і моя присутність є доказом того, що воскрес. Бо тільки живі притягують до себе живих, а мертві вже ні!».

Можемо собі уявити, як багато великих людей жило на землі, однак мільйони людей на землі вже протягом 2000 років збираються тільки для прославлення Ісуса з Назарету, який страждав і помер за нас. У пасхальний період ми звикли вітати один одного словами: «Христос Воскрес!» і відповідати: «Воістину воскрес!» Але якщо хтось спитає від тебе, чим можеш це доказати, тоді що ти відповіш?! Мабуть скажеш те, що багато людей (майже всі) святкують це свято. Це непереконливо, бо був час, коли якраз тут, де ми живемо, багато людей стверджували і поширювали протилежне. Навіть сьогодні є такі країни, де дуже мала кількість людей вірить у воскресіння Ісуса. А може Туринська плащаниця є доказом? Дуже цікавим є питання: як насправді виникло зображення на ній і кого зображує цей відбиток? Однак якщо й належала Ісусові, то цей факт доказує тільки смерть Господа. Хоча дослідників ще чекає декілька сюрпризів, що до цього полотна. Що ж залишається для нас?

Жінки, які побачили пусту могилу, вірили словам ангела, а потім і самому Воскреслому, який явився їм. Пізніше апостоли так само: спочатку повірили Петру, який вже зустрівся з Господом, потім учням, які йшли до Еммаусу, поки нарешті і самі зустрілися з ним. Після цієї події розповідають про зустріч й іншим учням, а пізніше понад 500 людей змогли побачити Воскреслого. Через сорок днів Ісус вознісся на небо і вже більше не являється. Ангел, який з’явився у момент вознесіння сказав, що Ісус прийде тільки в кінці світу, тоді вже всі бачитимуть Його! Папа Бенедикт XVI гарно сформулював, що основою нашої віри є те, що бачили апостоли (див. 1 Йоан 1,1). Кожне покоління прийняло віру від попереднього. «Віра із слухання», – пише Святий Павло до римлян (10,17). Але ми знаємо, що слова свідка є переконливими тільки у тому разі, якщо він своїм життям, поведінкою підтверджує сказане. Сьогодні свідчення священиків і вірників про Воскреслого Ісуса заслуговує довіри тільки в тому випадку, якщо їх життя відповідає їхнім словам, є гармонія між теорією і практикою.

Всім вірникам дієцезії бажаю благословенної, повної благодаті Святої Пасхи!

Антал Майнек
єпископ-ординарій