Марія – ідеал жінки і матері

Знаємо, що батьки є прикладом для своїх дітей. Якщо це характерні особи, якщо це добрі люди, то їхні діти мають в них взірець, котрий можуть наслідувати. Але що, якщо це люди не гідні, злі, розпусні, з покаліченим характером? Тоді також той вплив власного прикладу переноситься на їхніх дітей. Діти наслідують своїх батьків, бачать в них свій ідеал. А хто є прикладом для батьків?

Багато добра походить від добрих жінок, шляхетних матерів. Однак є велике зло, яке несуть егоїстично мислячі матері про материнство. Жінка, мати, тільки тоді виконує ідеально свою місію, коли у своїх думках, словах і вчинках наслідує Діву Марію.

Марія є ідеалом жінки – матері. Якщо жінки візьмуть Її собі за приклад і будуть Її наслідувати, їхня сім’я зміниться до кращого. Тоді їхні діти будуть подібними на Її Сина Ісуса, тоді християнські сім’ї будуть подібними до Назаретянської: благословенні, обдаровані миром, радісні і щасливі. Як цього досягти?… Роздумуючи над життям Святої Родини, діями Діви Марії. Часто ставлячи собі запитання: «Як у цій ситуації реагувала б Богородиця?» І тоді сам Дух Святий буде підказувати правильні відповіді.

Робити так потрібно часто, якомога частіше, постійно! І життя такої родини зміниться на краще. Тільки з допомогою Матері Божої жінки можуть бути мудрими і достатньо сильними у боротьбі проти будь-якого гріха.

Всі пам’ятки від наших матерів для нас є дорогими. Чи це маленька чи велика річ. Пам’ятка є нам дорогоцінною не вартістю в грошах, а скоріше спогадом про материнську любов, з якою нам це залишила.

Ми, християни, маємо таку особливу пам’ятку від Діви Марії – святий розарій. Правда, Вона не сама його змайструвала, не нанизувала на шнурочок 50 зернин… Молитва святого розарію розвинулась у ХІІ столітті з так званого “народного псалтиря”, коли замість 150 псалмів молились 150 разів молитву “Радуйся Маріє”. У ХІV столітті це було поділено на десятки. У ХV столітті до кожного десятку додалися таємниці та роздуми і так виник наш теперішній розарій. Пречиста Діва об’явила його святим душам, і коли приходить з неба на землю, завжди сама тримає його у своїх руках. Під час кожних відвідин звертається до чистих людських душ як в Лурді, у Фатимі та багатьох інших, прохаючи: “Моліться розарій!”

Папа Йоан ХХІІІ сказав: “Священик після бревіарія (молитва посвячених Богу осіб – прим. ред.), світська особа після Служби повинна в руках мати розарій та побожно його молитись”. Він сам давав приклад, бо щодня його молився, навіть ставши Папою Римським.

У молитві розарію Пречиста Діва пригадує нам всю історію спасіння:

– радісним – прагне відтворити нам любов Отця;
– розарієм світла – життя свого Сина;
– болісним – жертву нашого відкуп-лення;
– славним – єднаємось з Богом у вічному житті.

Чи вдається мені помолитись коли-небудь цілий розарій? Якщо це систематично вдавалося Папі Римському, чому це хоча б іноді не може вдатися мені? Нашим християнським сім’ям може прийти охорона тільки від Бога, через нашу Мати Діву Марію і через вас, дорогі жінки і матері – якщо будете мудрими, святими, сильними і подібними до Діви Марії. Просіть Її щоб вам допомогла стати такими!

Діво Маріє, допоможи відновити людське покоління через святих і жертовних матерів!

о. Адріан Коваль, Довге