Українська спільнота Фоколаре провела цьогорічний Маріаполь у мальовничому закарпатському селі Вишка 6-9 червня, посеред спокою і краси карпатських гір. На ньому були учасники з Мукачева, Львова, Києва, а також з Польщі та Словаччини.

Що таке Маріаполь? Дослівно: місто Марії. Це простір для щорічної зустрічі членів руху Фоколаре і тих людей, які тільки хочуть його пізнати. Від самих початків створення руху кількаденні Маріаполі гуртували тих людей, які хотіли пізнати дух і спосіб життя фоколаринів, заохочуючи їх жити законом євангельської любові. На Маріаполі твориться реальність взаємної любові і прийняття, коли ми вчимося любити і приймати один одного такими, як ми є, в усьому, що в нас є спільного і відмінного. Звідки походить ця реальність? Від самого Господа, який сказав: «Де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там я серед них» (Мт 18,20). Ісус справді є посеред нас, коли між нами панує взаємна любов. Завжди є і буде. Саме з цього народжується ота дивовижна єдність, яка лежить в основі духовності руху Фоколяре. Коли люди з різних усюд збираються разом на Маріаполь, то на ньому відбувається якась надприродна «хімія». Всі ці люди, прагнучи жити взаємною любов’ю, стають одно.

Маріаполь є майданчиком, школою справжнього християнського життя, яким ми ділимося між собою через приклади з власного досвіду. Зазвичай Маріаполь триває 4 дні. У четвер ввечері – приїзд, спільна молитва, знайомство, п’ятниця і субота – два повних дні занурення в реальність взаємної любові і прийняття (у програмі: щоденна спільна Літургія, духовні теми, ділення досвідом, спілкування, відпочинок). На завершення в неділю після обіду всі виходять іншими, оновленими, згуртованими, об’єднаними, щасливими. Всіх нас єднає Ісус поміж нас.

Тема цього Маріаполя була «Покликання і місія». До чого нас кличе і куди посилає з місією Бог? Бог потребує кожного і кожної з нас, щоб донести Його любов до людства. Отже, ми всі маємо своє покликання і місію. «Ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангеліє всякому створінню» (Мр 16,15). З таким закликом Ісус звернувся 2000 років тому до апостолів, з тим самим закликом Він звертається сьогодні й до нас: запрошує нас нести Євангеліє світові з усією притаманною нам творчістю, здібностями і свободою, яку Він нам подарував. І на цьому шляху силу і підтримку ми знаходимо в єднанні з Ним і у молитві. Про це через прекрасний образ говорить Папа Франциск: «Дихання складається з двох фаз: вдихати, тобто втягувати в себе повітря, і видихати, тобто випускати його назовні. Духовне життя живиться у молитві і проявляється у місії: вдих – молитва, а видих – місія».

То як ми можемо поширювати добру новину Божої любові, яку переживаємо на Маріаполі? Як її нести в світ? Як нею ділитися? «Ми вчимося нею жити самі, показуючи приклад своїм життям. Сьогоднішній світ потребує не вчителів, а свідків, не тих, які вчать, а тих, які показують приклад своїм життям. Навіть страждання мають сенс, якщо в них бачити Ісуса покинутого, бо очищають і ведуть до вищої мети. Рух Фоколяре відкриває багато захопливих духовних реальностей, які вчать жити нашим християнським покликанням конкретно, в реальному житті, серед звичайних людських стосунків», – каже одна з учасниць зустрічі.