30 осіб впродовж п’яти днів поглиблювали знання про Євангеліє від Матвія, Марка, Луки та Йоана, беручи участь у курсі «Ісус в чотирьох євангеліях», що проводився у реколекційному будинку св. Йоана Капістрана у Виноградові з 15 до 19 січня.

Автори Євангелій схожі на чотирьох друзів: четверо різних людей, яких торкнули певні риси Ісуса. Чотири досвіди, чотири різні способи бачення, чотири різні підходи, – але споглядаємо і торкаємось того ж самого єдиного Ісуса.

Учасникам товаришували член Школи «Ісус» отець Ковач Золтан, адміністратор парафії у с. Чорнотисів отець Амос Гаяш OFM, ужгородський декан о. Мирон Петенко, а також постійні диякони Ласло Медєші та Іштван Береш.

Далі – свідчення одного з учасників.

«Вічне життя є те, щоби знали Тебе» (Йоан 17, 3).

Найбільшим дивом у нашому житті є те, що Бог – наш Творець – присутній у нашому житті і щодня промовляє до нас через нашу совість, інших людей, своє Слово. Ми маємо навчитися чути Його голос, розуміти Його слова: це і завдання, і водночас справжня пригода, під час якої на нас чекає багато відкриттів.

Для багатьох із нас, мабуть, таким відкриттям став курс «Ісус в чотирьох євангеліях», організований членами угорської Школи євангелізації Святого Андрія і в якому ми брали участь. Курс розрахований на тих, хто вже знає євангельську Добру Новину і хоче більш детально пізнати Ісуса та особистості авторів Євангелія – Марка, Матвія, Луки та Йоана. Кожен, хто справді хоче пізнати основи своєї віри, рано чи пізно усвідомлює, що повинен полишити звички дитини, щоб глибше роздумувати, молитися Божим Словом і свідчити про Ісуса своїм життям. Це те, до чого закликає курс «Ісус».

Святе Письмо є невід’ємною частиною життя віруючої людини; ми регулярно слухаємо Слово на Месі, читаємо та роздумуємо над його словами наодинці чи в спільноті. Святе Письмо – це пожива, яка вкрай необхідна, якщо ми серйозно ставимося до нашої віри. Насправді можемо вважати себе щасливими, адже ми можемо мати Святе Письмо вдома та чути його правдиве слово у храмі!

Вивчення Біблії може бути веселим і емоційним: ми досвідчили це на курсі. Ми отримали багато інформації, але був також час для ігор, молитви та розмов. Завдяки простій мові і новому підходу ми отримали глибшу картину того, що відбувалося в Євангелії. Мене зворушив досвід того, що події, які здаються давно минулими, насправді відбуваються в сьогоденні, в нашому житті – як Ісус зцілює, звільняє, повертає людську гідність, втішає і дає силу. Тому що Він – живий Бог, Він живий і сьогодні, і є серед нас! Чим більше ти торкаєшся живого Ісуса, тим сильніше пробуджується в тобі бажання жити з Ним, наслідувати Його у молитві, у ставленні до людей, у проголошенні правди.

Безсумнівно, у кожного, хто взяв участь у курсі, виникло бажання продовжити вивчати та роздумувати над словом Божим вдома.

Своїми враженнями теж поділилися інші учасники:

«Кожне слово курсу промовляло до мене, захоплювало мене. Я впізнавала себе в кожній сцені. Чотири євангелісти були моїми особистими лікарями. Вони настільки прикули мою увагу, що я була б не проти продовжити курс ще на тиждень!»

«Після багатьох читань і певних теологічних знань, я вперше бачу чотири Євангелія в системі та єдності, та систему мислення, що стоїть за ними. Мене глибоко зворушили деякі вправи, особливо молитва відновлення жіночої гідності. Разом із Томою я кажу лише: «Господь мій і Бог мій!»

«Присутність Ісуса зворушила мене. У спільноті я досвідчив рай, в радості та свободі. Мене зворушило те, що я є улюбленим учнем, що Бог милосердний і кличе мене по імені, щоб я вийшов із темної могили».

«Ісус відкрив для мене безкінечність. Своїм милосердям Він зцілив моє минуле, навчив постійного оновлення, не тільки зробив зі мною чудо, але й сказав: «Ти сама є чудом!»

Переклад: Андреа Іштвані