4 жовтня у Католицькій Церкві згадуємо св. Франциска та оскільки цей день цьогоріч випав на будень, то парафіяльна спільнота мукачівського костелу, присвяченого цьому святому, відзначила храмове свято у неділю 1 жовтня.

На запрошення мукачівського вікарія отця Євгена Фізера урочисту відпустову Месу з цієї нагоди очолив о. Павло Шевчук OFM, настоятель монастиря і парафії Середнього на Ужгородщині.

У проповіді о. Павло заохотив до споглядання життя святого Франциска. «Мені здається що від нього можна в будь-якій сфері нашого життя навчитися чогось, щоб її освятити освятити та поглибити. Бо насправді ціле його життя – це немов відкрита книга, з якої ми читаємо коментар до Святого Писання». Ми часто дивимося на Франциска як на бідного чоловіка, а він, ходячи вбраний у мішковину, своєю простотою притягував людей до Бога та був дуже мудрою людиною: писав твори.

«Можливо мене Господь сьогодні кличе не просто бути лікарем, педагогом, водієм чи будь-ким іншим, але щоби цим своїм служінням проповідувати Слово Боже і втілювати слова Євангелії, які до нас керує Ісус Христос. Це було в житті з того Франциска – він почув голос Божий, почув слова «Іди, відбудуй мою Церкву», яка просто сипеться, руйнується. І що робить Франциск? Іде і будує! Він – розумний, простий хлопець – почув слово, бере каміння і починає відбудовувати храм, який був зруйнований. І камінь за каменем, розуміє що все-таки Господь, напевно, має на увазі щось інше. Бо просто складати камінь на камені – це добра справа, але щоби відбудувати Церкву потрібно свідчити про Ісуса Христа, бути свідком Євангелії, бути свідком того, що переживаю, спілкуючися з Господом Богом, – наголосив проповідник. – Так помаленьку його життя змінювалося від цих матеріальних каменів, які він складав на стіну, до життя людини, яка проповідувала своїм життям, своєю постаттю Слово Боже».

«Вдивляючися в приклад святого Франциска, намагаймося навчитися робити так, щоб без слова Божого, без цієї любові ми не могли жити і тоді це буде насправді дуже цікава і захоплююча дорога, яка буде перемінювати Церкву і світ навколо нас», – підсумував францисканець.

Як сказала учасниця хору Ванесса Суммерер OV: «У цей день, ніби, небо відкрилося і всі ангели, і всі святі святкують, а Бог радіє. А сам святий Франциск, про якого говорив у проповіді о. Павло, навчає нас бути вірними Богу, бути вірними Його словам».

Урочистість завершилася Євхаристійною процесією навколо храму, що супроводжувалася співом пісень та лунанням дзвону.

Текст: Тетяна Решетар
Фото: Вікторія Вайс