«Для чого я сьогодні живу? Для чого прокинувся?» – про це та інше у черговій програмі з Апостольським адміністратором Мукачівської дієцезії єпископом Миколою Лучком ОР.

Піти на глибину. Розмова на Veritas.

Тепер тут або конкретизація – це «для чого я сьогодні встав, для чого я сьогодні живу». Сенс життя для мене – виконати волю Божу, виконати волю Отця.

Ми з вами на попередній зустрічі говорили про те, що Ісус говорить: життя вічне полягає в тому, щоб люди пізнали Отця і Того, котрого Він послав. Коли пізнаю Бога через Ісуса, коли пізнаю Творця, я пізнаю себе, а якщо пізнаю себе, то я розумію для чого я живу і як мені жити.

Послух Отцеві – це імператив, це стан. У такому стані жив Ісус. Все, що Він робить – робить у послухові Отцеві. Спосіб життя Ісуса дуже простий – він у тому, щоб постійно бути послушним Отцеві. Я зловив хвилю шукання волі Отця – це натхнення Святого Духа. Людина, яка це не досвідчує, важко зрозуміє, про що говорю. Натомість, якщо досвідчує, вміє розпізнавати. Тут, властиво, теж постає запитання розпізнавання. Важливо називати свої почуття – це про щирість, це про вміння визволитися від усього, що мені перешкоджає чути.

Наприклад, ми тепер мали в неділю урочистість Преображення Ісуса Христа і там чуємо: голос з неба говорить: «Це мій улюблений Син. Його слухайте». Тобто знову ж, якби воля Отця полягає в тому, щоб я був послушний Ісусові Христові. Що значить бути послушним Ісусові Христові? Це слухати Його, це розвивати слухання, це вкладати зусилля в слухання.

Ісус показує приклад – Він зранку встає, йде на молитву. Тобто зранку треба вставати і слухати Його, слухати Отця. Оце має стати способом життя. А що ти робиш, коли прокидаєшся зранку? В чому сенс твого життя? Заробити кошти, діти – у цьому сенс? Від сенсу життя залежить те, як буду його конкретизувати. Місія, таланти, здібності, час. У чому моя місія? У чому моя місія щодо цього світу? Реалізація моєї місії залежить від вищого джерела місії.

Свободу, яку шукає людина, знаходить у Ісусі. Пізнаючи Ісуса, починаєш бачити, у якому напрямку потрібно вкладати зусилля, щоб реалізувати своє життя. Моє життя – це даність, дар, яким маю обдарувати цей світ. Що є найбільшим даром?

Ключовий момент у житті Ісуса – одкровення про Отця, якого ми загубили. Наше найбільше страждання – що ми не знаємо Отця, що ми не знаємо, що ми є улюбленими дітьми, що ми не досвідчуємо себе у світлі Його любові.

Ми займаємось другорядними речами, і не вкладаємо зусиль у те, щоб дізнатися про основне. Яким є основне послання? В чому сенс мого життя на щодень? Чим би людина не займалася, якщо вона відкриває сенс свого життя, тоді кожне покликання буде реалізуватися у повній мірі. Коли закриваюсь на любов Отця Небесного – пустота проявляється. І вона не пуста – ця пустота заповнюється злими духами.

Багато людей дивиться на Ісуса, на Бога, Який робить чудеса, навчає. Однак мало хто звертає увагу, що у навчанні Ісуса центральним місцем є послух Отцеві. Не життя без страждань є вищим сенсом. Вищим сенсом є любов і вірність Отцеві.

Моя воля і Божа воля: чию виконую? В чому є воля Отця на наше життя?

Воля Отця: щоб ми були блаженними, щасливими, наповненими любов’ю і в цій любові виконали свою місію. Моя воля: я є центральним режисером – говорю іншим, навіть Богові говорю, у мене є плани на все. Життя по Божій волі – «Отче, говори, що я маю зробити! Ісусе, що я маю зробити?» – це моя воля, накерована на те, щоб пізнати волю Божу, волю Отця, волю Ісуса Христа. Воля Отця у тому, щоб я слухав Ісуса Христа.

Як слухати Ісуса Христа? Це – навчання Ісуса. Людина, яка живе по волі Отця, вона про це говорить, вона досвідчує, що це перевершує всі очікування і всі плани. Кожен день – це велика пригода перебування у світлі, у благодаті, у мирі.