Про силу ненависті та силу благословення у черговій розмові з Апостольським адміністратором Мукачівської дієцезії єпископом Миколою Лучком ОР.

Піти на глибину. Розмова на Veritas.

Святий Фома Аквінський назвав визначення чим є зло: «Зло є нестачею добра». Людина, яка має бути благодаті повною, чим менше у ній цієї благодаті, тим вона є злішою.  Чого людині бракує, що вона робить так багато зла? Чого вона не в благодаті? Щоб зрозуміти цю людину чи себе, чому злословлю, чому нарікаю, потрібно дослідити: чого мені бракує? Тоді міняється концепція: я не працюю зі злом, а рухаюся у напрямку наповнення свого життя благословенням.

Коли частина ангелів збунтувалася, вони стали повними ненависті. Бог створив ангелів і людей безсмертними і Він це не віднімає.

Пекло – це місце, яке створили самі демони. Поки вони мають доступ до людей – нападають на них всілякими способами. Є люди, яких вони зранили… Ці люди стають озлобленими, стають знаряддям ненависті, злих сил, демонів.

У Святому Письмі написано: диявол прийшов, щоб обікрасти, скривдити, погубити, вбити, знищити.

Людина, яка піддається темній силі – це величезна сила ненависті, яка діє у цьому світі. Це серце, яке в ненависті, скероване на те, щоби в іншого щось забрати. Це виражається у словах, діях – це реальна сила і вона частково діє у нас. Ми не є благодаті повними.

Ми можемо бути під впливом благодаті, тобто ми можемо бути людьми благословення, але можемо бути й людьми, які піддаються силі зла.

Сила благословення і сила добра може бути в мені дуже чітка й однозначна та говорить: ні злу! Захиститися від зла не означає, що людина робить зло. «Ні злу» чітко прямо висказано, виявлено говорив Ісус.

Дуже важлива позиція, щоби називати, чим є зло. Називати своїми іменами: те, що ти робиш – це є зло. На нечесність, маніпуляцію Петра Ісус говорить: відійди від мене, сатано, бо ти не хочеш те, що хоче Бог, а ти хочеш своє.

Що означає концепція «бути благодаті повним»?

Модель 5-ти ключів, за якою працює Ніл Лозано, – модель звільнення людини від сили насилля, для того, щоб її життя стало наповненим благословенням.

Це модель товаришування людині, щоб вона відкрила благодать. Щоб відкритися на силу благословення потрібен Ісус. Він вчить як людині віднайтись у цьому світі і який має так багато зла, як захиститися від ворогів, як пробачити ворогам, як благословити ворогів.

5 ключів:

І ключ – повірити, що Ісус має достатньо сили, щоб мене визволити від ненависті. Ісус може мені допомогти.

ІІ ключ – відречення.

Людина звертається до Господа, і людині потрібно відмовитись і відректись від зла, яке є у її житті. За руйнуючими словами і поведінкою знаходяться злі духи.

Коли ти входиш у поле, де Ісус – Господь, досвідчуєш, як сили зла послаблюються.

Людина, яка рухається у напрямку Ісуса Христа, досвідчує, що переможна сила – у Ісуса Христа.

ІІІ ключ – це пробачення. Силі ненависті залежить на тому, щоб я не пробачив. Йдеться про проголошення: «В Ім’я Ісуса Христа я пробачаю тій людині…», – проголошую, що володарем у цій болі ставлю Ісуса Христа, відрікаюся від сили ненависті, яка руйнує.

IV ключ – прошу Ісуса, щоб Його владою Він розірвав усі руйнуючі зв’язки: відрікання, перерізання небожих зв’язків. Між собою і людьми, які мене зранили ставлю Хрест Ісуса Христа

V ключ – звернення, щоб Отець Небесний мене благословив бути в обіймах і приймати благословення Отця.

Гординя полягає у тому, що людина не визнає, а все більше обмотує себе ланцюгами поневолення.

«Скуштуйте, і побачте, який Добрий Господь».

Сповідь як звільнення. Гріхи, які зв’язують. У сповіді людина чує від священника слова відпущення.

Книга «Вільний» Ніл Лозано

Лінки на лекції Ніла Лозано (польською мовою)

https://www.youtube.com/watch?v=9cn0BqAEWWE

https://www.youtube.com/watch?v=NhuVXgXfiXY

https://www.youtube.com/watch?v=s3TbRFkIjR0

https://www.youtube.com/watch?v=wheSu5Aym2U