Від 29 травня до 1 червня у Мукачівській дієцезії тривав другий тур реколекцій для священиків, що відбувалися у реколекційному будинку у Синяку. Цього разу взяли участь україномовнці дієцезіальні священники та отець василіанин МГКЄ. Перший тур проводився тиждень тому для угорськомовних священників.

Реколекції на тему «Прослава – основа священницького служіння» проводив о. Михайло Станчишин ТІ.

Під час конференцій реколектант сказав: «Священник – це пастир того, що найбільш очевидне і просте: схід сонця, філіжанка запашної кави, квітка, спів птахів, тощо. Священниче служіння двигає відповідальність за найсуттєвіші речі: дар життя, покликання, усмішка, обійми, поцілунок, тощо. Основа духовного життя є прослава Бога за реальність і красу Його Слави, яка об’являється в простоті існування малих та великих речей! Реальність Бога та Його дії дарує силу! Цей досвід дозволяє збагнути, що «увесь світ пахне Богом» (Майстер Екгарт). Світ дійсно пахне Богом, якщо мій досвід краси Його творіння є реальним. Якщо в священнику згасне прослава, згодом згасає усе решта і служіння цілковито втрачає свою красу. Розпізнавання краси Слави Бога провадить до глибокої зустрічі з Його Особою. Бог є прекрасний! Літургійна прослава – це відповідь зрячої людини та прийняття Бога! Дитина вчиться глибокої прослави Бога в обіймах своїх батьків!». Отець Станчишин звернув увагу на псалми, якими звучить прослава Бога: «Ходіте, заспіваймо Господеві, воскликнім Скелі нашого спасіння» (Пс 95, 1).

Після пережитих реколекцій, котрі відновили та збагатили духовний світ, дехто з учасників поділилися своїми враженнями.

«Реколекції для нас, священників, були чудові. Отець Михаїл добре знав, як познайомити нас із темою хвали та прослави Бога, а також із таємницею та радістю Доброго Пастиря. Щоб ми, священники, своїм існуванням і діянням служили для прослави Бога: яка це велика благодать для нас і для вірних, але й яка відповідальність перед Богом і людьми. Загалом, ці дні були, немов погляд до неба, яке виявилося безхмарним!» – розповів отець Йозеф Трунк.

«Кілька днів добрих духовних вправ здатні неабияк перевернути свідомість. Реколекції, що висвітлили у своїй темі прославлення та подяку як основу священничого служіння, стали чудовим часом Божої присутності, – сказав о. Лука Буняк ЧСВВ та додав, – їх однозначно потрібно повторити».

Насичені дні духовних роздумів, спільної молитви та прослави завершилися спільною Святою Месою у свято Ісуса Христа, Верховного і Вічного Священника. Очолив цю Євхаристію Апостольський адміністратор дієцезії єпископ Микола Лучок OP.

Фото: о. Сергій Герзанич