Про власний досвід зцілення травм, що були пережиті у колі родини також саме на свято Різдва у розмові з Апостольським адміністратором Мукачівської дієцезії єпископом Миколою Лучком ОР.

Піти на глибину. Розмова на Veritas.

Церква взиває: «Marana Tha» – «Прийди, Господи!». По суті кожен день починається з Різдва: це – народження Христа, який переміг темряву. Кожен день має момент створіння, народження, вслуховування в Ісуса, момент служіння, ввечері – занурення у Христове Воскресіння. Кожен день несе в собі Різдво, учнівство, занурення у Перемогу Христа, яка відбулася на хресті та після Його воскресіння. Ми кожен день проживаємо повноту.

Різдво може бути кожен день, а може бути, що надійде 24 грудня, а Різдва не буде…

Різдвяний досвід у родинах може зранити, якщо входить темрява і сварки. Суть святої вечері не 12 страв, не подарунки, а присутність Ісуса. Таємниця Різдва заключається у тому, що Ісус увійшов у нашу темряву. Таїнство – це досвід Христової присутності.

У радянських часах, у 90-х роках потрібно було вміти вижити. Радянська спадщина: якщо ти не вмієш себе захистити – тебе кривдять.

Зцілення від тих ран, які нам завдали у стосунку, відбувається у стосунку, через який можу почувати себе безпечно, через стосунок, у якому є достатньо багато любові, яку я потребую, щоб моя конкретна рана зцілювалася.

Бог провадить, щоб зцілюватись і звільнятися, і ці рани можуть стати місцем благословення. Коли я вмів впустити лікуючу Божу присутність у моє серце, – почав розуміти інших людей, навчився бути вразливішим, і посередником.

Приготування, їжа, прикраси – це відволікаючий маневр. Ми вигадали багато чого, щоб не зустрітися. Один з найважчих досвідів у нашому житті – у минулому маємо багато досвідів не добрих зустрічей, і тому придумали багато речей, щоб не зустрічатися на глибокому рівні. Інтернет, соцмережі – засоби спілкування, але це – холодні засоби.

Ми маємо створити простір затишку, простір любові – це має бути стан.

Якщо подивимось на Різдво Ісуса: Він народився серед тварин. Можливо атмосфера народження Ісуса у яслах була більш наповнена любов’ю, ніж серед людей.

Ісус народився у лоні Марії, яку Архангел Гавриїл називає благодаті повною, щоб Ісус, як людина, не досвідчив у лоні своєї мами брак любові. Благодаті повна – це людина, яка постійно у любові, у світлі Божому.

Де починається зранення дитини, людини? З утроби матері з першої хвилини зачаття. Мама і тато дають дитині світ. Залежно від того, скільки людина отримала зранень – стільки потрібно часу, щоб вона зцілювалася.

Нам потрібно відважитись, щоб творити простір любові і шукати ці місця.

Різдво – час, щоб творити простір любові. Різдво – це присутність Ісуса.