Про різні причини зранення та про зцілення, що є довготривалим процесом, розповідає Апостольський адміністратор Мукачівської дієцезії єпископ Микола Петро Лучок ОР.

Піти на глибину. Розмова на Veritas

Наші зранення мають причину у попередньому досвіді: батьків, їхніх батьків та прабатьків. Людина, яка вкладає довіру в Ісуса вибудовує з Ним учнівський стосунок, вона починає чути і бачити що їй дається.

Наші зцілення, як і наші зранення, відбуваються у стосунку. Зцілення походить зі стосунку з Ісусом – Вчителем і Господом. Зцілення – це довготривалий процес.

Дорога зцілення і звільнення через Ісуса: особистий досвід

Люди попадаються на шарлатанів, часами навіть до шарлатанів духовних, які обіцяють, що все швидко вирішать. Через магічні ритуали люди потрапляють у пастку демонічних сил, навіть якщо на початку їм видається що все добре.

Темні сили працюють систематично і з перспективою – якби вони зразу відкрили свою присутність, людина б не попалась. Душа – дуже складний організм. Тілесні рани є переносним прикладом того, як лікується душа. Душевні рани – більш глибша, більш тонка матерія, ніж фізичні рани.

Найбільші рани це ті, які завдані у дитинстві.

Психічні стани, пригнічення, депресія, ізоляція – це спосіб справитися з тим болем, який людина носить. І ми справляємося не завжди найкращим способом. Але маємо всередині бажання вийти, допомогти.

Факт Божого Провидіння і Божої турботи

Бог у кожну мить дає відповідну благодать і відповідне натхнення. Людина, яка накерована на добро, вона вкладає свої зусилля, щоб відкритись на Бога, пізнавати, зцілюватися, звільнятись.

Коли є ці два фактори: приймаю Божу допомогу і сам вкладаю зусилля – можу помітити які у моєму середовищі є можливості третього фактору. Є Божий фактор, є мій фактор, і є фактор третьої даності – християнської спільноти, яка є у моєму місті, у моєму селі, у нашому просторі. У кожен момент життя людини ці три фактори доступні, лиш потрібно бути уважним на те, щоб це помітити, і зробити крок, зробити дію.

Де початок страху і темряви, яка ввійшла в життя людини?

Звільнення від страхів: є душевне  лікування і духовне звільнення.

Книга Буття подає опис насилля

Бог створив світ (3 розділ Книги Буття), то Він, Який є повнотою Любові, створює цей світ, ангелів і людей для того, щоб вони були в любові. А потім ми отримали Одкровення, що відбувся бунт Люцифера і частина ангелів збунтувалася проти Бога. І у цьому бунті є аспект заздрості.

Що таке заздрість?

Ангели – чисті духи. Людина створена з матерії і духа. Гординя і заздрість – бунт Люцифера. Коли є порівняння:  когось люблять більше, когось менше – з’являється заздрість. Заздрість – це страх. Любов Бога заключається  в тому, що Він любить кожного в повноті, але по-різному.

Що змій говорить жінці? Недовіру у Божу любов. Страх. Він маніпулює. Маніпуляція, брехня – це перший акт насилля. Воно ввійшло у життя людей від демонічних сил – ланцюг почався з брехні.

Адам побачив, що він нагий: він налякався, що він незахищений. У Книзі Буття феноменальний опис того, що людина досвідчила акту насилля. І можливо не одного.

Якщо подивитися на серця диктаторів – то їх принижували в дитинстві: людина стає монстром. Ця система розростається. Насилля породжує насилля.

Коли прийде час, нам, як країні, потрібно вкладати зусилля, щоб лікувати рани, які ми отримали в часі війни. 

Ми вибираємо напрямок, робимо вибір.

Роблячи вибір, що Ісус є Дорогою, Правдою і Життям ми рухаємось. Нам потрібно навчиться жити у «тут і тепер».

Робимо вибір, робимо крок, робимо дію, рухаємося у сьогоднішньому дні, а завтрашній день буде завтра.