Про різницю між послуговувати багатствами та служити їм говорив Папа Франциск, зустрічаючись з паломниками в останню неділю липня.

Повідомляє Vatican News.

Чи можна прагнути бути багатим? Можна, навіть правильно, але бути багатими по-Божому. Думками про це поділився Папа Франциск у своєму недільному повчанні, виголошеному перед проказуванням молитви «Ангел Господній» 31 липня 2022 року. Промовляючи з вікна Апостольського палацу до прочан, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, він зупинився на розповіді святого Луки про те, як один чоловік прийшов до Ісуса з проханням: «Учителю, скажи моєму братові, щоби поділився зі мною спадщиною». Як зауважив Святіший Отець, це «дуже поширена ситуація». І сьогодні багато братів і сестер, членів тієї самої родини, посварені, не говорять між собою, через питання, що стосуються спадщини…

Прагнення володіти викликає залежність

«Глядіть і бережіться всякої зажерливості, бо не від надміру того, що хто має, залежить його життя», – відповів Ісус. Папа звернув увагу на те, що Господь не входить в деталі, але відразу прямує до кореня поділів… Що ж таке ота зажерливість, пожадливість, від якої застерігає Учитель? «Це непогамована жадібність благ, бажання постійно збагачуватися. Це недуга, яка нищить людей, бо голод володіння створює залежність», – сказав Наступник святого Петра, пояснивши, що той, хто ніколи не вдовольняється і постійно хоче мати більше і лише для себе, втрачає свободу, стає «невільником того, що мало послужити йому, щоб жити в свободі та спокої». «Замість послуговуватися грошима, стає слугою грошей», – додав він.

Недуга, небезпечна для суспільства

«Але пожадливість, – вів далі Єпископ Риму, – є недугою, яка небезпечна також і для суспільства: через неї ми дійшли сьогодні до інших парадоксів, до несправедливості, якої ніколи раніше не було в історії, де мало мать багато, а багато мають мало, або й нічого». Святіший Отець також нагадав про війни та конфлікти, зазначивши, що «майже завжди йдеться про прагнення ресурсів і багатств». «Як же багато інтересів стоять за війною! Напевно одним з них є торгівля зброєю», – додав він, назвавши її скандалом, з яким не слід миритися.

Проблема кожного серця

Як підкреслив Папа, Ісус навчає нас, що проблема полягає не тільки в кількох можновладцях або в певних економічних системах. Йдеться про «пожадливість, яка перебуває у серці кожного». Тому потрібно запитувати себе: чи ми не є прив’язаними до благ, чи вміємо вдовольнитися тим, що маємо, чи не піддаємося спокусі жертвувати в ім’я грошей стосунками і часом, призначеним для інших, жертвувати чесністю та законністю? Матеріальні блага можуть стати справжнім культом, ідолопоклонством, тому Ісус застерігає, що не можна служити двом панам. Але Він не каже: «Богові і дияволу», «добру і злу», але: «Богові і багатствам». «Послуговуватися багатствами – так, служити багатству – ні, бо це є ідолопоклонством, це означає ображати Бога», – наголосив Святіший Отець.

Багаті по-Божому

Підсумовуючи, Папа зауважив, що в такій ситуації може зродитися думка, що не можна прагнути бути багатими… «Звичайно, що можна, більше того, прагнути цього є правильним, ставати багатими – прекрасно, але багатими по-Божому!» – наголосив він, пояснивши, що Бог є «багатшим від усіх – багатим співчуттям і милосердям». Його багатство «нікого не збіднює, не творить поділів і сварок». «Браття, сестри, накопичувати матеріальні добра недостатньо для того, щоби жити добре, бо, як каже Ісус, життя не залежить від того, чим володіємо. Воно залежить від добрих стосунків: з Богом, з іншими, а також з тими, хто має менше», – сказав Святіший Отець, заохочуючи замислитися над тим, як ми хочемо збагатитися: по-Божому чи згідно з власною пожадливістю?