Під час молитовної зустрічі з вірними, що опівдні в Неділю Божого слова зібралися на молитву до Пресвятої Богородиці, Папа Франциск склав окрему подяку проповідникам і запросив протягом року читати Євангелію від Луки.

Після Святої Меси, відслуженої вранці в базиліці Святого Петра з нагоди Неділі Божого слова, опівдні 23 січня 2022 р. Папа Франциск ще раз зустрівся з вірними. Промовляючи з вікна Апостольського палацу до прочан, які зібралися на площі Святого Петра на проказування молитви «Ангел Господній», він запропонував зупинитися на слові «сьогодні», яким Ісус розпочинає Свою першу проповідь, записану святим євангелистом Лукою.
Як читаємо в Євангелії від Луки, Свою проповідницьку діяльність Ісус розпочав у Назареті, в місті, в якому він виростав. Коли під час суботнього богослужіння Йому випало прочитати уривок із пророцтва Ісаї про прихід Месії, й усі чекали на Його коментар, Він сказав: «Сьогодні збулося це Писання». Святіший Отець зазначив, що оте «сьогодні» є першим словом Ісуса, записаним Лукою, і, вимовлене Господом, те «сьогодні» пронизує всі епохи.
Помазання Святого Духа
Папа звернув увагу на те, що хоч земляки й були опановані упередженнями до Ісуса, але відчули, що Його навчання відрізняється від інших учителів, що в Ньому є щось більшого. Що саме? «Помазання Святого Духа», – відповідає Наступник святого Петра, зауваживши, що іноді трапляється так, що «наші проповіді та повчання залишаються загальними, абстрактними, не торкаються душі та життя людей». А це тому, що «їм не вистачає сили отого “сьогодні”, яке Ісус силою Святого Духа наповняє сенсом». Тож можна вислухати бездоганні промови, які не зрушують серце, бо без помазання Святого Духа все завершується моралізмом і абстрактними словами. «Але слово, в якому не пульсує сила того “сьогодні” не є гідним Ісуса, не допомагає в житті людей», – наголосив він.
Коли промовляє Бог
Наголосивши на тому, що той, хто проповідує, повинен «першим відчути те Ісусове “сьогодні”, щоб могти переказувати його в сьогоденні інших», Папа Франциск скерував слова подяки на адресу всіх проповідників і людей, які звіщають Євангеліє та закликав молитися за них, аби вони «жили Ісусовим сьогодні». Святіший Отець також наголосив на тому, що Боже слово «перемінює будь-який день в сьогодення, в якому Бог промовляє до нас». З цього випливає заохочення до щоденного читання принаймні невеликого уривка з Євангелії. «І з часом відкриємо, що ці слова звернені саме до нас, до нашого життя», – сказав Папа, запропонувавши слухачам протягом цього року особливим чином зосередитися на Євангелії від Луки, що є «Євангелією милосердя».
«Боже слово, – додав він, – є також маяком, що скеровує синодальний шлях, який розпочався в усій Церкві. Тож у той час, як стараємося уважно вислухати одні одних із розпізнаванням, – бо не йдеться про опитування, – разом слухаймо Боже слово та Святого Духа. Нехай же Богородиця випросить для нас постійності в тому, щоби кожного дня живитися Євангелієм».
За прикладом святих

Після проголошення на 26 січня дня молитви за мир, Папа Франциск також сказав, що в контексті Тижня молитов за єдність християн він прийняв пропозицію проголосити святого Іринея Ліонського Вчителем Церкви. «Нехай же Господь дасть нам за його заступництвом трудитися всім разом на користь повної єдності християн», – побажав Святіший Отець, зазначивши, що доктрина цього святого пастиря є немовби мостом між Сходом і Заходом, а тому його пропонується вшановувати з титулом Doctor unitatis, тобто, вчитель єдності.
Джерело – vaticannews.va