Запрошуючи вірних розпочати новий рік під покровом Пресвятої Богородиці Марії, Папа Франциск заохотив вчитися від Неї погляду, який вміє долати зіткнення між ідеалом і дійсністю, зберігаючи та роздумуючи речі в серці.

Вчитися від Діви Марії, як переживати конфлікт між ідеальним та реальним заохотив Папа Франциск у першій проповіді в 2022 році. Очоливши 1 січня Святу Месу в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди урочистості Пресвятої Богородиці Марії, він зупинився у проповіді на характеристиці, яку святий євангелист Лука дав Божій Матері, описуючи Її реакцію на події, що відбувалися навколо народження Христа.

Знак протиріччя

Як зауважив Святіший Отець, для пастухів знайти Дитя у яслах було «радісним знаком», оскільки підтвердилися слова ангела про те, що вони знайдуть Спасителя покладеного в ясла, що стало також підтвердженням близькості Бога, Який народився у добре відомому їм місці. Але не так було з Марією, Яка мусіла пережити «обурення яслами». Вона також отримала звіщення від ангела, який говорив урочисті речі про народження Сина Всевишнього. І що тепер? Вона змушена «покласти Його в ясла, призначені для тварин». Як, отже, примирити «славу Всевишнього та злидні стайні»?

«Подумаймо про незручність, яку відчувала Божа Мати. Що може бути важчим для матері як бачити, що власний син страждає від злиднів? Є від чого засмутитися. І не можна було би дорікати Марії, якби Вона почала скаржитися на всю цю несподівану злиденність. Але Вона не втрачає духа», – підкреслив проповідник, вказуючи на те, що Вона обрала протилежне до нарікання. Як пише святий Лука: «Марія ж зберігала всі ці події, роздумуючи над ними в своєму серці».

Необхідне зіткнення

За словами Папи, йдеться про повністю відмінну від інших поведінку. У той час, як пастухи розповідають усім про те, що бачили, а люди, слухаючи їх, наповняються здивуванням, Марія «зберігає та роздумує в серці». Таким, як зауважив проповідник, є досвід віри. Захоплення пастухів схоже до її початків, коли все здається простим і лінійним, викликаючи радість від того, що Бог входить у наше життя. Натомість постава Марії є вираженням «зрілої, дорослої віри». Віри, яка стала генеративною, оскільки «духовна плідність проходить через випробування».

«Учімося від Пресвятої Божої Матері цього наставлення: зберігати, роздумуючи. Бо також і перед нами постає необхідність долати “обурення яслами”. Сподіваємося, що все йтиме добре, і раптом, як грім серед ясного неба, приходить неочікувана проблема. Постає болюче зіткнення між очікуваннями та дійсністю», – зазначив Святіший Отець, підкреслюючи, що Божа Мати вчить нас черпати користь із цього зіткнення, показуючи нам, що воно є необхідним, що саме такою є «вузька стежка, щоби дійти до мети».

Погляд матері

Папа зауважив, що рецепт того, як здолати це зіткнення між ідеальним і реальним, нам дає Марія, заохочуючи і нас «зберігати та роздумувати». Зберігати означає не відкидати те, що трапляється, не старатися «камуфлювати життя». Але «зберігати роздумуючи», що вказує на перетин між речами: Марія порівнює різний досвід, шукаючи приховані нитки, що поєднують його, зв’язує прекрасні та лихі моменти, розпізнаючи, що «слава Всевишнього переходить через покору», приймаючи задум, згідно з яким «Бог мусів бути покладений у яслах».

«Це інклюзивний погляд. І цей інклюзивний погляд долає напруження, зберігаючи та роздумуючи в серці. це погляд матерів, які не відокремлюють напруження, зберігаються напруження, й так зростає життя. Це погляд, яким багато матерів охоплюють ситуації своїх дітей. Це конкретний погляд, який не падає духом, не паралізується перед проблемами, але поміщає їх у ширшу перспективу», – сказав Папа, спогадуючи матерів, які піклуються хворою дитиною, тією, яка переживає труднощі.

Сприяти матерям і захистити жінок

Підсумовуючи, Святіший Отець підкреслив, що новий рік починається «під знаком Матері», бо материнський погляд є «дорогою до відродження та зростанням». Жінки, матері дивляться на світ «не для того, щоби визискувати його, але щоби він мав життя». Тож, у той час як «матері дарують життя, а жінки оберігають світ», ми повинні зробити все для того, щоби «сприяти матерям і захистити жінок». «Як же багато насильства зазнають жінки! Досить! Поранити жінку означає образити Бога, Який від жінки прийняв людську природу», – наголосив Папа, запрошуючи на початку цього нового року віддатися під опіку «Божої Матері, Яка нашою матір’ю», щоби Вона допомагала нам «зберігати та роздумувати кожну річ» у впевненості в тому, що «Господь є вірним і всіє перетворювати хрести у воскресіння».

Джерело – vaticannews.va