Під час середової катехизи, що припала безпосередньо перед Різдвом, Святіший Отець поділився декількома думками, покликаними допомогти належно приготуватися до його відзначення.

Бог не дивився на нас згори і не бридився нашими злиднями, але повністю зодягнувся у нашу людську природу, в наш людський стан. Про це Папа Франциск нагадав під час загальної аудієнції в середу, 23 грудня 2020 р., що відбувалася у форматі відеотрансляції. Промовляючи до глядачів і слухачів, сполучених із Апостольським палацом у Ватикані за допомогою засобів комунікації, він зазначив, що під час цієї катехизи в безпосередній близькості до Різдва він хоче поділитися кількома пропозиціями для роздумів у приготуванні до відзначення цього свята.

Стримати ментальність, неспроможну збагнути суть

Відправною точкою для роздумів стали слова ангельського звіщення, записані в Євангелії від Луки: «Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу: Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь. І ось вам знак: ви знайдете дитя сповите, що лежатиме в яслах». За словами Святішого Отця, також і ми, наслідуючи пастухів, до яких були звернені ці слова, духовно прямуємо до Вифлеєму, де Марія привела на світ Дитя, народила у стайні, бо «не знайшлося їм місця в заїзді».

За словами Папи, Різдво стало «загальним святом», також і невіруючі відчувають його чарівність. «Християнин, однак, знає, що Різдво – це вирішальна подія, вічний вогонь, запалений у світі Богом, а тому його не можна плутати з швидкоплинними речами», – додав він, наголошуючи на важливості того, аби воно «не применшилося до лише сентиментального та споживацького свята», яке багате на подарунки й побажання, але «убоге вірою та людяністю». А тому необхідно «стримати певну світську ментальність», неспроможну «збагнути палаюче ядро» нашої віри, висловлене в пролозі Євангелії від Івана: «Слово стало тілом, і оселилося між нами, і ми славу його бачили – славу Єдинородного від Отця, благодаттю та істиною сповненого».

Бог, Який став близьким

Далі Святіший Отець вказав на те, що Різдво, з одного боку, заохочує нас замислитися «над драматичністю історії, в якій люди, поранені гріхом, неустанно шукають істину, милосердя та відкуплення», а з іншого – над «добротою Бога, Який вийшов нам назустріч, аби переказати спасенну Істину», вчинивши нас учасниками Своєї дружби та Свого життя.

«Цей дар благодаті отримуємо через простоту та людяність Різдва, він може усунути з наших сердець та умів песимізм, який сьогодні поширився через пандемію. Можемо здолати це почуття тривожної загубленості, не дозволити, аби поразки та падіння нас здолали, наново віднайшовши усвідомлення того, що це смиренне та вбоге Дитя, приховане й беззахисне, – це Сам Бог, Який став людиною для нас», – сказав Наступник святого Петра, цитуючи душпастирську Конституцію Другого Ватиканського Собору про Церкву в сучасному світі: «Бо Він, Син Божий, через Своє втілення певним чином з’єднався з кожною людиною. Людськими руками працював, людським розумом мислив, людською волею діяв, людським серцем любив. Народжений від Діви Марії, Він справді став одним із нас, у всьому подібний до нас, окрім гріха».

За словами Папи, ця дійсність дарує нам «велику радість і мужність», адже «Бог не дивився на нас згори, здалеку, не пройшов повз, не гидував нашими злиднями», як і не прийняв «примарне тіло», але «повністю взяв на Себе нашу природу та наш людський стан». В усьому, крім гріха, у Ньому – вся людськість. «Він взяв все те, чим ми є та якими ми є. Це є суттєвим для зрозуміння християнської віри», – сказав Святіший Отець, наголошуючи на тому, що «Різдво є святом втіленої Любові, Яка народилася для нас в Ісусі Христі», Який є «світлом людей, що сяє серед темряви, що надає сенс людському життю та всій історії».

У школі святого Франциска

Побажавши, аби ці роздуми допомогли нам «відсвяткувати Різдво з глибшим усвідомленням», Папа вказав на «ще один спосіб приготування», про який він хоче нагадати всім і собі, бо він доступний кожному: «порозважати трохи в тиші перед вертепом». Він нагадав, що для того, аби в допомогти в цьому, написав минулого року Апостольського Листа «Чудесний знак», присвячений вертепові, який варто перечитати саме тепер.

«У школі святого Франциска з Ассізі всі ми можемо трішки стати дітьми, перебуваючи в спогляданні картини Різдва, дозволити на те, аби в нас відродилося здивування тим “чудесним способом”, в який Бог забажав прийти в світ. Просімо благодаті здивування перед цим таїнством, перед цією настільки ніжною, настільки близькою до нашого серця дійсністю», – заохотив Папа, додавши, що це «причиниться до відродження в нас ніжності», а сьогодні ми дуже потребуємо ніжності, яку не зможе замінити жоден штучний інтелект. «Якщо пандемія змусила нас дотримуватися дистанції, Ісус у вертепі показує нам дорогу лагідності, щоби бути близькими та людяними. Прямуймо цією дорогою», – заохотив Святіший Отець, побажавши благодатного Різдва.

Джерело – www.vaticannews.va