Що означає проявити мудрість в наших стосунках з Богом? Відповідь на це запитання в світлі притчі про мудрих і немудрих дів прозвучала з уст Святішого Отця під час недільної зустрічі з вірними.

Бути мудрими та розсудливими означає не чекати на останній момент для того, щоби відповісти на Божу благодать, бо якщо хочемо бути готовими до остаточної зустрічі з ним, слід вже відтепер співпрацювати з Ним. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 8 листопада 2020 р., євангельський уривок, в якому Ісус розповів притчу про десятьох дівиць, запрошених на весільну гостину, що є символом Царства небесного.

Святіший Отець пояснив, що у тих часах був звичай справляти весілля вночі, тому процесія запрошених мала вийти назустріч нареченому із запаленими світильниками. Половина дружок виявилися немудрими: взяли світичі, але не взяли олії. В той час, як наречений спізнювався, всі задрімали, а коли пролунав голос, що він надходить і слід виходити йому назустріч, немудрі усвідомлюють, що не мають олії. Вони попросили в мудрих дів поділитися, але ті порадили піти та придбати, бо тієї, що є, не вистачить для всіх. І коли ті пішли до продавців, прибув наречений, двері зачинилися й вони залишилися поза бенкетним залом.

Готові до зустрічі

Як зауважив Папа, Ісус цією притчею навчає нас, що ми «повинні бути готовими до зустрічі з Ним». Не лише до тієї «остаточної», але й до щоденних старань з огляду на неї, адже «не вистачить світильника віри», потрібна також «олія любові та добрих діл». Бо віра, яка «по-справжньому єднає нас з Ісусом», стає «дієвою через любов». Саме це бачимо в поведінці мудрих дів.

«Бути мудрими та розсудливими означає не чекати на останній момент, аби відповісти на Божу благодать, але активно чинити це відразу, починати вже тепер», – пояснив Наступник святого Петра, наголошуючи на тому, що не слід відкладати навернення на пізніше, «на завтра», бо те «завтра», ніколи не настає… «Якщо хочемо бути готовими до остаточної зустрічі з Господом, мусимо вже відтепер співпрацювати з Ним і чинити добрі діла, натхнені Його любов’ю», – сказав він.

Не втратити з поля зору мету

За словами Святішого Отця, іноді, на жаль, стається так, що забуваємо про мету свого життя, якою є «остаточна зустріч з Богом», загубивши, таким чином, сенс очікування та абсолютизуючи теперішнє. І це закриває будь-які перспективи потойбіччя, все робиться так, ніби не існуватиме необхідності перейти до іншого життя.

«Якщо дозволимо, щоби нами керувало те, що здається привабливішим, що подобається, шукання наших інтересів, то наше життя стає безплідним, не нагромаджуємо жодних запасів олії для нашого світильника, й він згасне ще перед зустріччю з Господом. Ми повинні жити сьогоденням, яке скероване у завтра, до тієї зустрічі. Сьогоденням, повним надії. Якщо ми, натомість, пильні та чинимо добро, відповідаючи на Божу благодать, то можемо спокійно очікувати на прибуття нареченого. Господь може прийти навіть і тоді, коли спимо: це не тривожитиме нас, бо матимемо запас олії, нагромаджений щоденними добрими ділами», – сказав Папа, закликавши:

«Просімо про заступництво Пресвятої Марії, аби допомогла нам жити так, як Вона, діяльною вірою: вона є сяючим світильником, з яким можемо пройти ніччю через смерть і досягти великого свята життя».

Приклад нового блаженного

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа скерував думку слухачів до Барселони, де напередодні був проголошений блаженним Хуан Роч-і-Діґл, «мирянин і мученик, убитий у 19 років». «Він був свідком Ісуса в середовищі праці та залишався вірним Йому аж до найбільшого дару життя. Нехай же Його приклад пробудить в усіх, особливо, у молоді, прагнення у повноті жити християнським покликанням», – побажав Святіший Отець, закликавши привітати нового блаженного оплесками.

Джерело – www.vaticannews.va