З нагоди свята Воздвиження хреста Святіший Отець нагадує про те, де шукати об’явлення Божої любові.

“Об’явлення Божої любові здається нам безумством. Щоразу, коли дивимося на розп’яття, знаходимо цю любов. Розп’яття – це велика книга Божої любові.”

Це твіт, який Папа Франциск поширив у понеділок, 14 вересня 2020 р., з нагоди свята Воздвиження всечесного хреста, коли Церква, вшановуючи святий хрест, складає подяку за найвищу жертву Ісуса, Який спас нас усіх від гріха та смерті.

Свято Воздвиження хреста сягає своїм корінням четвертого століття, коли в Єрусалимі було посвячено базиліку Христового воскресіння, а наступного дня – урочисто піднесено віднайдений Господній хрест. Християни Сходу та Заходу святкують його 14 вересня (яке за старим стилем припадає 27 вересня) також і на згадку про повернення хресного дерева до Єрусалиму після «перської неволі».

Проповідуючи під час Святої Меси в «Домі святої Марти» 14 вересня 2017 року, Святіший Отець вказав на дві духовні спокуси, які виникають в житті християнина з огляду на Господній хрест. Перша спокуса стосується того, щоб бажати Христа без хреста, а інша – навпаки, дивитись на хресне дерево, не зауважуючи Спасителя. Однак, хрест без Христа є «таїнством трагедії», натомість хрест з Ісусом – це «таїнство любові».

Тож Папа Франциск заохочує присвятити кілька хвилин для роздумів над хрестом Спасителя, запитуючи у себе самих: «Чи розп’ятий Христос є для мене таїнством любові? Чи я, можливо, слідую за Спасителем без хреста або за хрестом без Ісуса? Чи я дозволяю, щоб це таїнство цілковитого приниження та піднесення мене захопило?».

Джерело – www.vaticannews.va