Що таке істина і як християни повинні її свідчити? Роздумам над цим була присвячена чергова катехиза Святішого Отця із циклу про Божі заповіді.

Не свідчити фальшиво означає жити як Божі діти, кожним своїм вчинком показуючи, що Бог є Отцем, гідним довіри. Такою думкою Папа Франциск завершив свою катехизу, виголошену під час загальної аудієнції у середу, 14 листопада 2018 р., яка була присвячена восьмій Божій заповіді, що звучить: «Не свідчи неправдиво проти свого ближнього».

Загроза несправжньої комунікації

Як зауважив Святіший Отець, цитуючи Катехизм Католицької Церкви, ця заповідь «забороняє фальсифікувати істину в стосунках з іншими». Жити неавтентичним спілкуванням – це серйозна загроза, яка «заважає стосункам, а, отже, ставить перешкоди для любові».

«Так, де є брехня, там нема любові, не може бути любові, – пояснив він. – І коли говоримо про комунікацію між людьми, то маємо на увазі не лише слова, але й жести, поведінку, а навіть мовчання та відсутність. Людина промовляє всім тим, ким вона є і що робить. Всі ми постійно перебуваємо в процесі комунікації. Всі живемо спілкуючись та постійно можемо похитнутися між істиною та неправдою».

Що означає говорити правду?

Але що означає казати правду? Бути щирими або точними? «У дійсності, – сказав Папа, – цього не вистачає, бо можна бути щирим, помиляючись, або бути точними в деталях, але не збагнути цілісність». Іноді виправдовуємося, мовляв, сказали те, що почули або: «Я лише сказав правду», – виявивши якісь особисті або конфіденційні факти.

«Скільки ж балачок руйнують спільність через недоречність або відсутність делікатності! Більше того, плітки вбивають, про що говорить апостол Яків у своєму Посланні. Пліткар чи пліткарка – це люди, які вбивають, бо язиком убивається, як ножем. Тому вважайте! Пліткар – це терорист, бо своїм язиком підкладає бомбу та відходить», – сказав Наступник святого Петра.

Що таке істина?

«Отож, що таке істина. Це запитання, яке Пилат поставив саме тоді, коли Ісус перед ним здійснював восьму заповідь. У дійсності, слова: “Не свідчи фальшиво проти свого ближнього” належать до мови судочинства. Вершиною ж Євангелій є розповідь про страсті, смерть і воскресіння Ісуса, а це є розповіддю про процес, виконання вироку та нечувані наслідки», – вів далі Святіший Отець.

Допитуваний Пилатом, Ісус каже: «Я на те народився і прийшов у світ: щоби свідчити істину». Це свідчення Ісус дає Своїми страстями та смертю. І коли сотник побачив, як Ісус віддав духа, промовив: «Цей чоловік дійсно був Сином Божим». Цим вмиранням Ісус виявив «милосердну та вірну» любов Отця.

Чи я є свідком істини?

«Своє цілковите здійснення істина знаходить в особі Ісуса, в Його способі життя та вмирання, що є плодом Його взаємин з Отцем. Воскреснувши, Він дарує також і нам це життя Божих дітей, посилаючи Святого Духа, Який є духом істини, Який підтверджує в наших серцях, що Бог – це наш Отець», – сказав Папа, додаючи, що людина «кожним своїм вчинком» підтверджує або спростовує цю істину, починаючи від «малих щоденних ситуацій, до найважливіших рішень».

«Запитаймо себе: яку істину підтверджують вчинки нас, християн, наші слова та наші рішення? Кожен може запитати себе: чи я є свідком істини, чи може більше або менше брехуном, перебраним за правдивого? Кожен нехай запитає себе. Християни – це не виняткові люди. Ми, натомість, є дітьми Небесного Отця, Який є добрим і не розчаровує, вкладає у наше серце любов до ближніх. Ця істина не так вимовляється промовами, як способом життя», – мовив Святіший Отець, наголошуючи на тому, що «правдиву» людину видно навіть і тоді, коли вона не відчиняє своїх уст, бо вона не лише говорить правду, але й діє по-правдивому.

Істина – це чудесне об’явлення Бога

Підсумовуючи, Глава Католицької Церкви зазначив, що істиною є «чудесне об’явлення Бога, його Отчого обличчя», нею є «Його безмежна любов». Ця істина «відповідає людському розумові», але й нескінченно його перевищує, бо є «даром, що зійшов з неба та втілився в Христі розп’ятому та воскреслому». Видимою її роблять ті, які належать до Христа та свідчать Його ж риси. Тому, «не свідчити фальшиво» означає «жити як діти Бога, Який ніколи не відмовляється від Своїх слів і не говорить неправди», жити так, аби кожним своїм вчинком «виявляти велику істину: Бог є Отцем, Йому можна довіритися».

Джерело – www.vaticannews.va