Меса посвячення Мира у мукачівській катедрі св. Мартина

У середу 23 березня напередодні спомину встановлення таїнства священства у мукачівській катедрі св. Мартина відбулася урочиста Меса з посвяченням Мира. Євхаристію очолив єпископ-ординарій Антал Майнек, а з ним концелебрували священики, які з’їхалися зі всієї Мукачівської дієцезії. З нагоди пасхальних канікул до участі також змогли приєднатись семінаристи дієцезії.

У вступному слові ординарій сказав, що всі охрещені приєднані до Христового священства, тільки пресвітери в особливий спосіб, оскільки вони є служителями таїнств.

Як зазвичай, чин меси проводився латинською мовою, а молитви, читання, співи лунали українською та угорською мовами.

У проповіді о. Йозеф Трунк сказав, що Великий Четвер вчить нас думати про чудо любові, яке вигадав у своїй безкрайній мудрості і доброті Ісус, – про Євхаристію та Священство. «Життя Ісуса на Землі тривало тільки 33 роки. Але життя Ісуса в таємниці Євхаристії не припиниться доти, поки живуть люди на Землі. У таємниці Євхаристії Ісус продовжує жити поки не повернеться у славі,» – наголосив проповідник. І продовжив: «О яке велике чудо діє Ісус у душі, яка приймає його! Ісус є світлом: де Він наближається, там зникає вся темрява. Він є любов: кожне серце, і якби було би холодне як лід, стає м’яким і палає любов’ю, якщо Ісус живе у ньому. І всі ці чуда Ісус повторює, щоразу коли священик звершує святу месу!»

Отець Йозеф також заохотив задуматись над великим болем Ісуса: «Скільки Ісус прийняв поцілунків Юди протягом сторіч?! Адже Він бачив також байдужність християн, злість, недовіру багатьох людей, які сприймають Його любов як божевілля. Він бачив багато недостойних причасть, де люди змушують Його увійти в їхнє заплямоване гріхами серце…» Та навівши приклад Матері Терези, яка усе своє життя служила бідним, відкинутим, бо бачила у них Христа, настоятель павшинської парафії сказав: «Такі люди є всюди – ті, які люблять святу Месу, які приймають святу Євхаристію і самі стають нею; люди служачої любові, які схиляються покірно аж до землі, щоб мити ноги бідним і хворим. Люди, які потребують служіння священиків, але не для того, щоб бути веденим ними до повних магазинів Європи, але до весільної  трапези вічного життя в небесному Єрусалимі, де Сам Господь дає їм місце і де він сам обслуговує їх.» На завершення проповіді о. Йозеф заохотив дякувати Богу і молитися за священиків, щоб їхнє служіння принесло плоди для вічності.

Угорською мовою проповідь виголосив о. Янош Молнар, настоятель брегівської парафії.

Після проповіді пресвітери відновили свої священицькі обітниці, пообіцявши і надалі служити у послухові єпископу на благо Церкви і вірян для здобуття Божого Царства.

Під час цієї Служби, як це є зазвичай один раз у році, були освячені олії, що будуть використовуватись впродовж року при уділені таїнств Хрещення, Миропомазання та Єлеопомазання.

Перед благословенням єпископ-ординарій звернувся з особливим проханням молитися за духовенство, а також заохотив, що маємо і щось робити для того, щоб було у нас більше покликань. Зокрема сказав, що священики – це звичайні люди, які народжуються у звичайних сім’ях, тому, насамперед, не потрібно боятися прийняти ще одну дитину. Другим пунктом є те, що маємо звернути увагу на наш зовнішній вигляд, щоб кожен чоловік, жінка були гідно одягнені, щоб своїм виглядом не зваблювати священиків, щоб не стати причиною того, що відійде від служіння пресвітер.

На завершення урочистості різними мовами святково лунав папський гімн.

Після меси священики ще залишились на конференцію та скромний почастунок.

Тетяна Решетар

[imagesizer path=”images/stories/myra-2016″ width=”150″ class=”imgsizer”]