Той, Хто віддав за нас життя

Найбільша містерія нашої віри – це воскресіння Ісуса на свято Пасхи. До цього свята ми готуємось протягом сорока днів, але святкуємо кожної неділі (російською – воскресение). Прохання Ісуса – для нас заповідь: як потрібно молитися, постити і здійснювати вчинки милосердя (Мт 6,8). Тільки цим шляхом можемо досягти вершину і радість цього свята. Святіший Отець у посланні на Великий Піст цього року особливо наголошує вищезгадану третю умову, а саме вчинки милосердя, адже всюди у світі багато стражденних, бідних та хворих, в яких – ми знаємо – відвідуємо самого Ісуса і конкретними діями можемо виразити свою любов. Не забуваймо, це буде основною умовою, щоб дістатися в Його прекрасний Світ (див. Мт 25,31-46). Це ж саме просить у своєму посланні всьому світу Святіший Отець: “Зважаймо один на одного, заохочуючи до любові й до діл добрих, адже ми є відповідальними за ближнього, в першу чергу за тих, які проживають поряд з нами!” Вже Папа Павло VI стверджував, що світ страждає сьогодні насамперед через відсутність братерства. Нам, вірникам Христа, особливо потрібно доказувати світові, що Бог – любов, який віддав і віддає за нас життя, щоб і ми воскресли і жили! Нехай кожний християнин вважає себе мертвим для гріха, а живим для Бога в Христі Ісусі, Господі нашому. Нехай не керує нашим життям та навіть прагненнями нашого серця дух світу, який веде до безпощадного егоїзму, тільки до задоволення тілесних потреб, але цим відвертає нас від нашого життєдайного, люблячого Отця, одне від одного та навіть від найглибшого чистого прагнення нашої душі. Хто вірить, що Ісус воскрес із мертвих, той знає, що він є головою Церкви, який просить, щоб “члени однаково дбали один про одного” (1 Кор.12,25).
“Час, даний у нашому житті, є цінним для того, щоб сповнити добрі діла в любові до Бога.” (Бенедикт ХVI). Таким чином даймо свідоцтво про Воскресіння Христа не тільки гарним привітанням! Хвалитися тільки вірою є лицемірством (Як 1,22). Святий Павло, великий проповідник християнства казав, що “віра чинна любов’ю” (Гал. 5,6).
Служімо одне одному протягом всього нашого життя, як це робив Ісус, Господь та Вчитель. Це має сенс і тільки це має сенс, адже Христос воскрес і ми також воскреснемо!
Усім читачам бажаю щедрої Божої благодаті та світлого свята Воскресіння!

† Антал Майнек
Єпископ-ординарій Мукачівської Дієцезії
Римсько-Католицької Церкви