Прості запитання, що змушують задуматись над тим, якою ідемо дорогою, чи постаємо перед собою у правді та чи живемо, стали основою проповіді, що виголосив диякон Юрій Голотюк 4 серпня у кафедральному соборі м. Мукачева.

Сьогодні Ісус Христос дає конкретні запитання: «За кого Мене вважають люди?», «А ви Мене за кого вважаєте?». В перекладах на інші мови можна зустріти це питання трохи інакше: «Ким ви мене називаєте?»

Бог дав право людині назвати творіння – те, що Він створив. Часто називати ми можемо не лише словами, але і своєю поставою… Можна назвати, не вживаючи жодного слова, лиш своїм поглядом.

Ісус Христос говорить: Я – Дорога, Правда і Життя.

Дорога.

Неї можна їхати, іти, подорожувати. Дороги бувають різними. Коли їдемо, бачимо різні краєвиди. У дорозі можна змучитись і тоді можна:

– сісти, відпочити, набрати сил і піти далі,

– сісти і не піти далі,

– повернутись назад,

– зійти з дороги і піти зовсім іншою.

Ісус говорить: «Я є Дорогою». Це не означає, що йти цією дорогою буде легко. Але Він завжди буде основою, буде там, де ми будемо ступати, попри ями, які створює світ і наш людський вибір. 

Правда.

Правда може бути болючою, незручною, заставляє аналізувати і розвиватись, стати перед собою в істинності. Людина найперше бреше собі. І свою дорогу не зможе розпочати, поки не скаже правду собі. Так починається наша дорога з Богом: коли стаю у правді перед Ним, перед собою, бо Він і так бачить.

Життя.

Цікава річ. Є різні типи людей, які кажуть, що живуть. Є такі,  хто завжди щось чекає. А коли живуть? Чи я живу? Зараз цей час! Бог тут і зараз!

Ісус назвав Петра скелею. За людськими мірками це така собі скеля, бо ж скільки разів Петро падав?.. Ішов по воді і то не вдалося… Та в цій ситуації є одне але: він пішов по цій воді. Інші учні і не намагалися, і не просили. Він жив. Так, життя буває різним, бувають падіння, але Господь завжди допоможе встати, якщо ти йдеш Ним, якщо ти живеш Ним.

Господь просить нас горіти!

Чому на вівтарі горить свічка, а не лампочка?.. Тут стоїть живий вогонь, бо за декілька хвилин сюди прийде живий Бог до живого мене. Я прийшов сюди, щоб отримати життя. Це нелегко, але прекрасно!

Вартує задати собі у серці питання: як я називаю Господа? Чи є Він Дорогою, якою я йду, чи є Він цією Правдою, яка дозволяє розвиватись, чи є Він Життям, яким я живу?

Якщо ми почнемо жити Господом, то навколо нас з’являться тисячі людей які питатимуть: «Чого ти світишся? Чого ти грієш? Звідки у тебе ця енергія?»

Не бійся жити життя! 

Джерело відео – Veritas