«Ісус запрошує вийти із самотності серця, зосередженого на собі самих» – таким є гасло послання, що надіслав Папа Франциск учасникам 33-го молодіжного фестивалю в Меджуґор’ї, заохочуючи юнаків і дівчат відповісти на Ісусове запрошення, щоб у Ньому знайти полегшення.

Повідомляє Vatican News.

«Навчіться від мене і знайдете мир» – такою є тема 33-ї зустрічі Mladifest – Міжнародного фестивалю молоді в Меджуґор’ї, Боснія і Герцеговина, який від 1 до 6 серпня 2022 р. зібрав юнаків і дівчат, щоб разом ділитися досвідом переживання своєї віри. Ця тема покликається на слова Ісуса: «Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені, і я облегшу вас. Візьміть ярмо моє на себе й навчіться від мене, бо я лагідний і сумирний серцем, тож знайдете полегшу душам вашим. Ярмо бо моє любе й тягар мій легкий» (Мт 11, 28-30). Свої вітання учасникам фестивалю надіслав Папа Франциск, зазначаючи, що також і сьогодні Ісус каже до юнаків і дівчат: «Навчіться від мене та знайдете полегшення».

Вийти з пастки самотності

Як зауважив Святіший Отець, Ісус скеровує це запрошення до всіх «втомлених і обтяжених», бо знає, «яким важким може бути життя», що є багато речей, які обтяжують наше серце, як от «численні розчарування, рани минулого, тягарі, які носимо, несправедливість, якої зазнаємо, численні тривоги та сумніви». Перед обличчям всього цього чуємо запрошення «прийти і навчитися». «Цей поклик вимагає шляху й довіри та не дозволяє нам стояти на місці, бути закам’янілими та заляканими перед життєвими викликами. Це здається легким, але у темних хвилинах ми з легкістю зосереджуємося на собі самих. І саме з цієї самотності Ісус хоче нас вивести, а тому каже: Прийди», – пише Папа в посланні, що було зачитане під час відкриття фестивалю.

Братерство – ліки для пораненої людини

Святіший Отець підкреслює, що виходом є стосунки з Господом. Однак, не вистачить вийти, потрібно також знати, в якому напрямку йти, оскільки «існує чимало оманливих пропозицій, які обіцяють краще майбутнє, але завжди знову залишають нас у самотності». Ось чому Господь уточнює: «Прийдіть до мене». Тож заохочуючи юнаків і дівчат іти з відкритим серцем до Ісуса, брати Його ярмо та вчитися від Нього, Наступник святого Петра пояснив, що цим «ярмом» є «закон любові, заповідь, яку Він залишив Своїм учням» любити одні одних так, як Він нас полюбив. «Бо справжніми ліками для ран людини є життя, що ґрунтується на братерській любові, джерелом якої є Божа любов», – пише Папа.

Наших сил не достатньо

За словами Святішого Отця, Ісус не накладає на інших тягарів, яких сам не носить. І якщо звертається до покірних, незначних і вбогих, то це тому, «що Він сам став бідним і смиренним». «І якщо ми дійсно хочемо навчитися, то повинні впокоритися та визнати наше невігластво й зарозумілість, коли думаємо, що можемо здобути все самі, власними силами, і, насамперед, мати вухо, відкрите на слова Вчителя», – підкреслює він, додаючи, що наблизитися до Господа та іти за Ним «вимагає мужності».

Під проводом Небесної Матері

Підсумовуючи, Папа закликає юнаків і дівчат не боятися приходити до Ісуса з усім тим, що вони носять у своєму серці, бо Він єдиний, хто може дати справжнє полегшення та справжній мир. «Наслідуйте приклад Марії, Його та нашої матері, яка приведе вас до Нього», – пише він, наголошуючи на тому, що Вона, добре знаючи Свого Сина, допоможе нас наслідувати Його в стосунках з Отцем, у співчутті до ближнього та в усвідомленні того, що ми покликані бути Божими дітьми. «У цей момент, посеред літа, Господь запрошує вас вирушити разом з Ним у відпустку в найбільш спеціальне місце, що існує, яким є ваше серце», – додає Святіший Отець.