Роздуми про те, хто є ближнім, з проповіді о. Антона Єдінака у ХV неділю звичайного періоду у Довгому, що опубліковано на парафіяльній сторінці у мережі facebook.

Слухаючи Слово Боже, говоримо про ближнього: що ми маємо один одному допомагати, мати милосердне серце, бути добрими, ніжними, справедливими…

Чи ми добре відносимося до свого ближнього? Чи я є ближнім до людей які є навколо мене? Чи я є та людина, яка перша виходить з ініціативою щось зробити для спільного блага або для прославлення Бога?

Євангеліє нам говорить про байдужість, яка є в серцях багатьох людей, і про таке відречення: «Я не хочу і не буду це робити, тому що маю на те причину…”. Але якщо Бог посилає у наше життя людей, які потребують нашої допомоги, – це не просто так. ЦЕ БОЖЕ ПРОВИДІННЯ!

Бог нам когось посилає або будь-яку ситуацію, щоб ми розкрили своє серце, стали людьми і тими послами Божої радості.

Сам Бог нам допомагає робити добро, дає можливість, щоб ми змогли виправити свої помилки, але якщо ми приймемо позицію і скажемо собі: «Це не для мене, це не моя справа…». А потім бракує можливостей робити добро, бракує людини, яка має велике серце, бракує справжнього християнства.

У недільному Євангелії Ісус розмовляє із законовчителем. З цієї розмови бачимо, що головне у житті це: “ЛЮБОВ ДО БОГА І БЛИЖНЬОГО”, але ця любов має бути не на словах, ця мова має бути мовою життя.

Я маю бути тією людиною, яка є ближнім для всіх людей, яка бачить людську біду і хоче що-небудь зробити.

Коли бачимо, що у житті людини не завжди добре або неправильно живе, не закриваймо очі і серце, не шукаймо інших, що вони краще знають і краще зроблять, ми зробім так, як відчуває наше серце і яку маємо можливість.

Може це буде маленька частина добра, але завдяки цій частинці добра, буде Боже Благословення як для нас, так і для тих людей, яким ми допомагаємо.

Якщо ми робимо радість людям, то Бог заспокоює наші серця, і я так зростаю у доброті і любові.

І про це є мова у Божому слові. Не шукаймо хто є моїм ближнім, хто є винуватий, а хто ні, але подивімося у глибину свого серця: Чи я є ближнім до людей які є навколо мене? Чи я є та людина, яка перша приходить з пропозицією і хоче щось зробити для блага людей і на славу Божу?

Все починається від нас, від мене і від мого життя. Бог хоче, щоб ми починали від себе і перетворили цей світ на краще. Бог не хоче керувати нами, але Він підказує як краще жити.