На Veritas розпочалась серія розмов: “Піти на глибину”.

У першій розмові єпископ Микола Лучок ОР, Апостольський Адміністратор Мукачівської дієцезії про те, як чути Божий голос, який насправді промовляє, про власний досвід стосунків з Богом, який почався у 19 років, про визрівання покликання до священства та монашого життя, про святих Франциска та Домініка та вибір ордену, єпископське служіння та “шапку-невидимку”. 24 червня єпископ відзначатиме річницю священницьких свячень.

Цитати з розмови:

Як вчитися, як навчитися слухати голос Божий? Для цього обов’язково для цього потрібно познайомитись з Ісусом.

Мій Бог – люблячий Батько, присутній Друг, близький брат і ніжний Утішитель Мій Бог – це Отець, Син і Святий Дух.

Кожен стосунки з Богом переживає по-своєму. Якщо людина всередині це не переживає – це чужий Бог. Це хтось нав’язує.

Для людини, яка не переживає особисті стосунки з Богом, тема волі Божої буде щось ззовні неї.

Я, як особа, маю конкретний особистий стосунок з Богом, але це мій стосунок.

Людина, яка не знайома з Ісусом, у неї не чіткий стосунок з Богом, і в цій розмитості можна заблукати.

З 1993-го щоденне читання Нового Завіту, Євангелій, слухання навчання Ісуса і стало дорогою того, де я навчився чути голос Живого Ісуса. Це завжди особисте звернення. Щоб навчитися чути голос Отця: навчитися чути голос Ісуса.

Ісус промовляє і в середовищі учнів, яке ми називаємо Церква – це жива Церква.

Миряни і християни стають щораз зрілими і дорослими, і нам потрібно рости, щоб ми вибудовували спільноти учнів. Учень – це той, хто слухає, це той, хто вибрав Ісуса за свого наставника.

У кризі перевіряється, чи я витримаю у стосунку з Ісусом, чи зраджу і впаду? Якщо людина не знаходиться у просторі учнівства, її християнство не може працювати, бо базою і фундаментом християнства є стосунок з Ісусом, як з наставником.

У 19 років я шукав сенс життя: не знаходив світла, миру, чому я є, для чого я є? Ісус з’явився як сенс життя. Він є Істина, Дорога, і Життя.

Якщо щось є правдою – воно є в мені, воно резонує. “Так-так”, “ні-ні”. Що понад те – від лукавого.

Життя з Ісусом настільки насичене, що кожен день як десятки років, і кожен день наповнений світлими подіями. Я навчився жити у щоденному дні, у повноті, що кожен день вміщає у себе самого Бога. Коли у дні вміщається Бог – кожен день насичений безмежністю.

Люди, які зосереджені на добробуті, у них на першому місці не стосунок з Богом. Вони готові ламати певні духовні закони, які для мене будуть життєвоважливими.

Служіння у часі війни: вірно тримати фокус на Ісусові. Якщо ви у стосунку з правдивим Богом – це для вас буде пригода. Наш Бог, мій Бог – Він крутий!

Джерело – Veritas