Про пошук Бога та істини на прикладі купчихи Лідії у проповіді, яку виголосив о. Іреней Погорельцев ОР, 23 травня 2022 р. Б. у кафедральному соборі св. Мартина у Мукачеві.

Коли читаємо діяння апостолів, зустрічаємо багато цікавих персонажів – перших християн і кожний з них по своєму важливий. Кожного маємо або можемо наслідувати, брати приклад… Адже перші християни – це щось найближче до джерела. Можемо захоплюватися і мужністю апостолів, які, незважаючи ні на що, продовжують свою місію – проголошують Слово Боже, і зустрічаємо також простих людей, які їм допомагали, які їх приймали у себе. Розуміємо, що без цієї допомоги апостолам було б дуже тяжко, а може навіть і неможливо, проголошувати Слово Боже.

Сьогодні ми зустрічаємо дуже цікаву особу – Лідію. Коментатори кажуть, що це не її ім’я, а походження – лідійка, що походила з провінції Лідія, де знаходилось місто Тіатир, у Малій Азії. Жила у Филиппах у Македонії. Місто Тіатир було відоме з виробництва кармазину – там фарбували тканини і розповсюджували їх, продавали по цілій Римській імперії. Все вказує на те, що це була жінка з характером. Вона не тільки запросила апостолів до себе, а як пише Лука: «змусила нас». Що цікаво, це її заняття бізнесом не заважало їй шукати Бога, шукати істину. Почувши св. Павла, прийняла Христа, охрестилася вона і її дім. Такий власне приклад людини, яка відкриває для себе Бога.

Ще цікаво, що про неї сказано: «Бог відкрив її серце, аби пристала до того, що говорив Павло». Бог відкриває серця тих, хто шукає Бога, хто щирим серцем шукає Бога. Той Його знаходить обов’язково! Місто Тіатир відомо ще з іншого. Традиція нам говорить, що Лідія після цього стала дияконісою у місті Филиппи, але хто-знає: може вона занесла християнство до свого рідного міста – Тіатири? Знаємо те, що пізніше там проповідував Слово Боже апостол Йоан. Це місто згадується в Одкровенні Йоанна, яке керує до сімох церков і між ними церква в Тіатирах. І там написано, що була інша жінка – лжепророчиця, яка зводила християнський люд різними речами, гріхами, спокусами. Одне місто і дві жінки з цього міста: одній Бог відкрив серце на те, щоб прийняла Бога, а інша впустила до свого серця диявола…

Джерело відео – Veritas