Проповідь єпископа Миколи Петра Лучка ОР, Апостольського Адміністратора Мукачівської дієцезії

 

Що значить Присвячення Непорочному Серцю Діви Марії Росії, України, світу?

Не достатньо, щоб Папа Франциск і єпископи посвятили Україну та Росію Непорочному Серцю Діви Марії. Це акт, де ми самі себе посвячуємо Непорочному Серцю Діви Марії.

Що це значить?

Це прагнення бути як Вона – з’єднаною з Богом у непорочності, без жодного гріха. Це прагнення нам потрібно привести в дію – нам самим потрібно покаятись. Для нашої країни 24-го березня буде днем покаяння.

Війна триває 25-й день. Війна у духовному сенсі пов’язана з тим, що ми, люди, кожен з нас, впустили на свою міру темряву і гріх у своє життя. Кожен з нас є співвідповідальним за те, скільки темряви є у цьому світі. Завжди, коли була біда, і в історії Ізраїлю, і в історії світу – важливе було запрошення народу Божого: покайтеся! Наверніться до Бога! Відверніться від своїх гріхів! Змініть своє життя!

Не чекаймо, якщо Папа і єпископи будуть молитися, то цього достатньо – цього НЕ достатньо!

Якщо ми хочемо тривалого миру, хочемо жити у світлі – це неможливо без участі кожного з нас, кожної людини! Така правда духовного світу. Ми всі з вами несемо співвідповідальність за те, скільки Світла, скільки Бога є у цьому світі.

Які кроки потрібно зробити, щоб покаятись?

Назвати свій гріх! Людина, яка швидка на те, щоб осуджувати інших людей, може повести тільки у прірву. Потрібно назвати свій гріх: від великого і до найменшого. В Україні і світі є дуже багато гріхів проти життя, гріхів абортів. Це час, щоб покаятися у старих гріхах, у нових гріхах.

Покаяння полягає у тому, що ми чітко приймаємо рішення від тепер жити інакше, жити у світлі, жити з Богом. Цього за нас не зробить ніхто.

Якщо ми не станемо на сторону Світла, то як ми чекаємо на перемогу?

Бог нікого не «тягне» до сповідальниці. Бог обмежений нашою свободою. І в цьому є таємниця Любові – Він не порушує нашу свободу! І в цьому є таємниця зла – воно входить у наше життя, коли ми йому дозволяємо. Якщо чітко і однозначно скажемо злу «НІ!» – воно мусить піти! Такий закон.

Від суми нашого навернення залежить скільки буде світла у нашій країні. Від самих верхів і до самих низів нам потрібно навернутися: всім християнам, католикам, православним, всім людям доброї волі, всім мусульманам, євреям… Всім, хто розуміє Десять Заповідей, всім, хто мають владу, всім людям в Україні, – від Президента починаючи, всім депутатам, всім нам, всім воїнам – всім потрібно покаятися і стати на сторону світла. Тоді буде наш чіткий вираз, що ми хочемо перемоги.

Перемога – це не тільки розбити війська агресора. Якщо ми розіб’ємо армію агресора, але залишимося у проклятті, у гріхах, в нечистоті і брехні – і надалі будемо народ, поневолений темрявою. Тут розігрується істинна битва.

Якщо назвеш свій гріх – то матимеш владу, щоб розірвати з гріхом і змінити своє життя, увійти у тісний стосунок з Христом, Який є Істиною, Дорогою, Який веде нас до щасливого життя.

Джерело – Veritas