Екуменічний рух був започаткований 100-120 років тому у протестанському світі з їхнього місійного спрямування – іти з Євангелієм до Африки, Азії… І там повсюди виникли різні церкви, які дійшли до розуміння, що нам потрібно єднатися. Щоб була одна Церква. А сьогодні це спільне завдання всіх Церков. Це не потребує великої організації, бо екуменізм є ведений Святий Духом. Він усіх нас веде: працювати, молитися, разом проживати Євангеліє, спілкуватися, щоб ми підтримували цю єдність.

Знаємо, що у світі є приблизно 1 мільярд католиків та інших християн. Ми, як і всі християни, хочемо єдності, а тепер екуменічний рух міжнародно дуже організований: світова екуменічна рада Церков і Папська Рада, що працює у напрямку єдності християн. Ці світові організації вже 50 років готують матеріал на тиждень молитов за єдність християн. Робиться це таким чином, що кожного року інші християни це роблять. Цього року це приготували християни з Лівану та Сирії, де християни багато страждають. Вони знайшли ту єдину дорогу приготування на ці молитви за єдність. Гаслом стали слова трьох царів: «Ми бачили Його зорю на Сході й прийшли Йому поклонитись» (Мт 2, 2б). У цій думці ми йдемо цього року і тут на Закарпатті будемо мати служіння за єдність християн.

Термін «екуменізм» походить з грецького слова, що перекладається як «один дім Божий». Один дім: Ісуса і нас, Божих дітей. Всі ми Божі діти. Тому це бажання єдності саме важливе, правильне, автентичне і вірне! Його головною метою є, щоб усі були одне: один пастир і одна Церква. Це завдання не просте, тому потрібно молитися. Молитвою ми сильні. Під час молитви з нами є Бог. Треба молитися і співпрацювати. Співпрацювати не лише у духовному напрямку, але також і в соціальному.

Дивіться, всі Церкви мають харитативне служіння, дияконію, піклуються про бідних, не питаючи хто з якої церкви…  Харитативне служіння, що виявляється у любові до відкинутих людей, котрі знаходяться на обочині суспільства, – це властиво усім Церквам. Лиш один крок лишається до того, щоб ці Церкви співпрацювали між собою. Тобто, екуменізм – це молитви, служіння, але і співпраця.

отець Антон Конечний, Сторожниця

Джерело – Veritas