Перед молитвою «Ангел Господній» Папа Франциск нагадав, що земні речі, такі як гроші, успіх, зовнішній вигляд, добре фізичне самопочуття проминають, тільки милосердна любов залишається навічно.

«Небо й земля пройдуть, а слова ж Мої не пройдуть», – ці слова Ісуса з Євангелії від святого Марка, (пор. Мк 13,31), були в центрі роздумувань Папи Франциска перед проказуванням молитви «Ангел Господній» з прочанами, зібраними опівдні на площі святого Петра у Ватикані в неділю 14 листопада 2021 року, в день, коли цього року відзначається Всесвітній день бідних.

Він пояснив, що Христос не бажає лякати людей катастрофами, а встановлює відмінність між тим, що зникає, й тим, що залишиться навіки.

Інвестувати своє життя в Ісусові слова

Святіший Отець сказав, що євангельський уривок цієї неділі відкривається реченням Ісуса, яке може викликати здивування: «Сонце затьмиться, місяць не дасть свого світла, зорі спадуть з неба» (Мк 13, 24-25). Але Господь не займається катастрофізмом, Він хоче, щоб ми зрозуміли, що все в цьому світі швидше чи пізніше минає. Навіть сонце, місяць та зорі, які утворюють небосхил, чи вживаючи давнє слово «твердь», що вказує на «твердість», «стійкість», – приречені.

Ісус говорить про те, що не руйнується – Його слова. Для нас це становить цінне послання, яке допомагає зорієнтуватись у важливих життєвих виборах. У що варто інвестувати своє життя? У те, що проминає, чи в слова Господа, які залишаються навіки? Очевидно, що в Його слова, наголосив Папа. Але це непросто, бо набагато простіше спиратися в житті на те, що приносить негайне задоволення, що видиме й до чого можна доторкнутися, – воно здається надійнішим, але насправді – це обман, бо «небо і земля проминуть», а слова Ісуса не не пройдуть.

Не будувати життя на піску

Святіший Отець закликав не будувати життя на піску. «Будуючи будинок, глибоко копають та закладають міцний фундамент. Тільки необачний сказав би, що це викинуті гроші, бо ж нічого не видно. Для Ісуса вірним учнем є той, хто засновує своє життя на скелі, яка є Його Словом (пор. Мт 7, 24-27).

Пульсуюче серце Божого Слова

Єпископ Риму запитав, що становить осередок, пульсуюче серце Божого Слова? Що надає міцності життю і ніколи не закінчиться? Святий Павло вказує, що ніколи не закінчиться милосердна любов. Хто чинить добро, інвестує у вічність. Коли ми бачимо людину великодушну, лагідну, терплячу, яка не заздрить, не пліткує, не хвалиться, не пишається тільки собою, шанує (пор. 1 Кор 13, 4-7), – то це людина, яка будує небо на землі. Бо добро ніколи не втрачається, воно залишається назавжди.

«Нехай Пресвята Богородиця допоможе нам зробити важливі вибори у житті так, як і Вона: згідно з любов’ю, згідно з Богом», – закінчив Святіший Отець.

Христос присутній в убогих

Після молитви «Ангел Господній» Папа Франциск згадав про відзначення П’ятого Всесвітнього дня бідних, що є плодом Ювілею Милосердя. Він наголосив, що людство прямує вперед, розвивається, але убогі завжди з нами, а в них присутній Христос.

Святіший Отець не залишив без уваги й Всесвітній день боротьби з діабетом, що відзначається саме 14 листопада, хронічною хворобою, що вражає багато людей, серед них і молодь та дітей, та запевнив молитву за них і за медичних працівників та волонтерів, які ними опікуються.

Джерело – www.vaticannews.va