Коментуючи під час недільної зустрічі з вірними уривок з Євангелії від Івана про помноження хлібів, Папа Франциск звернув увагу на те, що в євангельських розповідях про цю подію ніколи не вживається слово «помноження».

Господь може багато зробити з отим трохи, яким ми готові поділитися. Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 25 липня 2021 р., промовляючи до вірних, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск коментував євангельську подію, під час якої Ісус п’ятьма хлібами і двома рибами нагодував приблизно п’ять тисяч людей. Він підкреслив, що Ісус не створив ці хліби й риби з нічого, але діє на основі того, що принесли Його учні. Здається, що цього мало, але для Ісуса вистачає.

Що принесу Ісусові?

Святіший Отець, насамперед, запропонував поставити себе на місце того юнака, що мав ці хліби та рибу. Приходять апостоли та кажуть поділитися всім, що той мав. «Здається, що це безумна пропозиція, навіть несправедлива. Навіщо позбавляти людину, тим більше – хлопчину, того, що він приніс з собою з дому і має право затримати для себе? Чому відбирати те, чого й так не вистачить, аби всіх нагодувати? По-людськи, це не логічно», – зазначив Наступник святого Петра, додаючи, що для Бога це не так. Більше того, саме завдяки цьому «геройському» дарункові Ісус зміг усіх нагодувати, навчаючи нас, що «Господь може багато зробити з отим трохи, що ми Йому надаємо».

Тому, за словами Папи, потрібно кожного дня запитувати себе: А що я сьогодні принесу Ісусові? Бо Він може багато зробити з нашою молитвою, з нашим жестом любові, а навіть «і з нашими злиднями, врученими Його милосердю». Бо Бог «чинить великі речі на основі отих малих і безкорисливих».

Логіка дарування

Святіший Отець звернув увагу на те, що всі великі дійові особи в Біблії, від Авраама до Пречистої Діви, й до цього юнака, показують нам «логіку незначності і дарування». А ця логіка дару відрізняється від нашої, бо ми схильні «нагромаджувати, збільшувати те, що маємо», в той час як Ісус просить «дарувати, зменшувати». Нам подобаються додатки, а Ісусові – коли відбираємо щось у себе, щоб дати іншим. Ми хочемо «помножувати для себе», а Ісус цінує, «коли ділимося з іншими».

«Цікавим є те, що в розповідях про помноження хлібів, записаних у Євангеліях, ніколи не з’являється дієслово “помножувати”. Більше того, використовувані слова протилежного значення: “розламати”, “дати”, “роздавати”. Не використовується слово “помножувати”. Справжнім чудом, каже Ісус, не є помноження, яке веде до хвальби та влади, але ділитися, взаємоподіл, що прирощує любов і дає змогу Богові чинити чуда», – сказав Папа, запрошуючи спробувати цей метод, якого нас навчив Ісус.

Покликані стати учасниками чуда

«Також і сьогодні помноження благ не розв’язує проблеми без справедливого розподілу», – вів далі Святіший Отець, вказавши на трагедію голоду, яка особливо торкається найменших. Згідно з офіційними підрахунками, кожного дня помирає коло семи тисяч дітей через проблеми, пов’язані з недоїданням. У цьому контексті також і до нас звернене запрошення, схоже до того, яке, правдоподібно, отримав цей юнак з Євангелії: «Не бійся, подаруй оте трохи, що маєш, свої таланти та блага, віддай їх до розпорядженні Ісуса та ближніх. Не бійся, нічого не буде втрачено, бо коли ділишся, Бог помножує. Прожени фальшиву скромність почуватися непридатним, довірся. Повір у любові, в могутність служіння, в силу безкорисливості».

Джерело – vaticannews.va