Перебування в Христі як запорука плідності нашого життя було в центрі уваги роздумів, якими Святіший Отець поділився з вірними в першу неділю травня.

Поєднані з Христом, отримуємо дари Святого Духа, завдяки яким можемо творити добро для ближнього, для суспільства та для Церкви. На це вказав Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 2 травня 2021 р., уривок з Євангелії від Івана, в якому Ісус представляє Себе як істинну виноградну лозу, а про нас говорить як про гілки, що не можуть вижити, якщо не перебуватимуть в єдності з Ним. «Не існує виноградної лози без гілок, і навпаки. Гілки не є самодостатніми, але повністю залежать від лози, яка є джерелом їхнього існування», – мовив він.

Активне «перебування»

Святіший Отець звернув увагу на те, що Ісус наполягає на дієслові «перебувати», яке повторюється в цьому уривку аж сім разів. Перед тим, як залишити цей світ і повернутися до Отця, Ісус хоче запевнити учнів, що вони й далі можуть перебувати в єдності з Ним: «Перебувайте в мені, а я у Вас».

«Це перебування не є пасивним перебуванням, “дріманням” в Господі, піддавшись тому, аби життя нас заколисувало. Ні, не про це йдеться. Перебування в Ньому, перебування в Ісусі, яке Він нам пропонує – це активне перебування, а також взаємне. Чому? Бо гілки без виноградної лози не можуть нічого зробити, вони потребують живильних соків, аби рости та принести плід; але також лоза потребує гілок, бо плоди не проростають на стовбурі дерева. Йдеться про взаємну потребу, про взаємне перебування, щоби принести плід», – сказав Наступник святого Петра.

Взаємна потреба

За словами Папи, насамперед, це ми потребуємо Його. Господь хоче сказати нам, що ще перед дотриманням заповідей, перед блаженствами та ділами милосердя, «необхідно залишатися єдності з Ним, перебувати в Ньому». «Ми не можемо бути добрими християнами, якщо не перебуваємо в Ісусі. Натомість, з Ним можемо все», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що «також Ісус, як лоза гілок, потребує нас». Це ствердження може звучати зухвало, а тому слід дати відповідь на запитання, в якому значенні Ісус потребує нас.

«Він потребує нашого свідчення, – відповідає Єпископ Риму. – Плодом, який ми, як гілки, повинні дати, є свідчення нашого християнського життя. Після того, як Ісус зійшов до Отця, завданням учнів, нашим завданням, є і далі звіщати Євангеліє словами та ділами. Учні, тобто, ми, учні Ісуса, чинять це, свідчачи Його любов: плодом, який слід принести, є любов. Поєднані з Христом, отримуємо дари Святого Духа, і таким чином можемо чинити добро ближньому, суспільству та Церкві. З плодів пізнається дерево. По-справжньому християнське життя дає свідчення Христові».

Завдяки молитві

А що потрібне, аби це вдалося? Ісус каже нам: «Якщо ж будете перебувати в мені, і мої слова перебуватимуть у вас, то чого б тільки забажали, просіть – і станеться вам». Таким чином, «плідність нашого життя залежить від молитви». Ми можемо просити в Нього «думати і діяти як Він», дивитися на світ очима Ісуса, любити ближніх, починаючи від убогих і страждаючих, так, як Він це чинив, любити з Його серцем і принести плід добра, любові та миру.

«Довірмося заступництву Діви Марії. Вона завжди залишалася повністю поєднаною з Ісусом і принесла рясний плід. Нехай же Вона допоможе нам перебувати в Христі, в Його любові, в Його слові, аби свідчити в світі Воскреслого Господа», – побажав Святіший Отець.

Приклад нового блаженного

Після проказування молитви «Царице Неба», уділивши присутнім на площі Святого Петра своє благословення, Папа скерував думку до столиці Венесуели Каракаса, де в п’ятницю відбулася беатифікація Хосе Ґреґоріо Ернандеса Сіснероса. «Це був лікар, багатий знаннями та вірою: він умів розпізнавати у хворих Христове обличчя та як Добрий Самарянин, допомагав їм з євангельською любов’ю. Нехай же його приклад допоможе нам піклуватися про тих, які страждають тілом і душею», – побажав він, закликавши привітати нового блаженного оплесками.

Джерело – www.vaticannews.va