Чергові середові роздуми Папи Франциска про молитву були присвячені такій її формі як медитація.

Для християнина медитація означає перебувати перед великою сторінкою Об’явлення, стараючись повністю її засвоїти, бо «прийнявши Боже слово», він «не затримує його замкненим у собі», оскільки воно повинно зустрітися з іншою «книгою», якою є «книга життя». Цими вступними заувагами Папа Франциск розпочав свою чергову катехизу про молитву, сказавши під час загальної аудієнції в середу, 28 квітня 2021 р., кілька слів про медитацію.

Загальна потреба

Як зауважив Наступник святого Петра, медитація стала чимось особливо популярним у наші дні. Про неї говорять не лише християни, бо ця практика існує практично в усіх релігіях. Зрештою, медитація поширена і між людьми, які не мають якогось релігійного сприйняття життя. «Всі ми потребуємо медитування, роздумів, віднаходити себе самих», – сказав Папа, додаючи, що медитацію шукають також як засіб від щоденного стресу та почуття порожнечі. На це явище, за його словами, варто дивитися з прихильністю, бо «ми не створені для безперервної біганини», але маємо «внутрішнє життя, яке не може бути постійно розтоптаним».

Християнська особливість

«Однак, помічаємо, що це слово, прийняте в християнському контексті, набуває особливість, яка не повинна скасовуватися. Медитувати – це необхідний людський вимір, але вхристиянському контексті медитація сягає далі та має вимір, який не слід касувати. Великими дверима, через які проходить молитва охрищеного – ще раз собі про це пригадаймо – є Ісус Христос. Для християнина медитація входить через двері Ісуса Христа. І практика медитації також прямує цією ж стежкою», – сказав Святіший Отець, пояснюючи, що християнин, коли молиться, то не шукає повної внутрішньої прозорості, не прямує до «найглибшого ядра свого “я”». Йдеться, насамперед, про зустріч з Іншим з великої літери «І». «Якщо досвід молитви дарує нам внутрішній мир чи самоопанування, або ясність щодо дороги, на яку слід ступити, то ці результати є, так би мовити, побічними наслідками благодаті християнської молитви, яка є зустріччю з Ісусом», – додав він.

Різні методи та одна дорога

Папа нагадав, що термін «медитація» протягом історії набирав різних значень, і навіть у християнстві покликається на відмінний духовний досвід. Як навчає катехизм, «методів медитації стільки, скільки духовних вчителів», однак, «метод є нічим іншим, як провідником». Важливо з допомогою Святого Духа чинити поступ на «єдиній дорозі молитви», якою є Ісус Христос. Тож існують різні методи християнської медитації, простіші та вишуканіші, ті, які наголошують на інтелектуальному вимірі, й ті, які більше звертають увагу на емоційний… Всі є «важливими та гідними», наскільки можуть допомогти «досвідові віри стати актом особи в повноті: молиться лише не сама думка людини, але ціла людина, особа в повноті, як не молиться лише саме почуття». Тому, потрібно не забувати про те, що метод «не є метою», що «будь-який метод молитви, якщо хоче бути християнським, є частиною того наслідування Христа, що є суттю нашої віри».

Зустрітися з Ісусом

Підсумовуючи, Наступник святого Петра підкреслив, що благодать християнської молитви полягає саме в тому, що «Христос не перебуває далеко, але завжди у взаєминах з нами». Кожен з Його боголюдських аспектів може стати для нас «місцем спасіння та щастя».

«Кожен момент земного життя Ісуса завдяки благодаті молитви може стати сучасним нам», – зауважив він, пояснюючи, що завдяки Святому Духові, Який є провідником, бо неможливо молитися без проводу Святого Духа,  «також і ми присутні на березі Йордану, коли Ісус занурюється в нього, щоб отримати хрищення». Завдяки Святому Духову також і ми є «співтрапезниками на весіллі в Кані, коли Ісус дарує найкраще вино», як також «свідками тисяч оздоровлень, учинених Учителем». У молитві всі ми є «очищеним прокаженим, сліпим Вартимеєм, який повертає зір, Лазарем, який виходить із гробу». «Не існує такої сторінки Євангелії, на якій немає місця для нас», – сказав Папа, наголосивши, що для нас, християн, медитувати означає «спосіб зустрітися з Ісусом» і «лише так» наново віднайти себе самих.

Джерело – www.vaticannews.va