Ісус захищає, знає та любить Своїх овець. Ці три риси доброго пастиря були в центрі уваги недільного повчання Папи з нагоди проказування молитви «Царице Неба».

Ісус прагне, аби всі могли отримати любов Отця та зустріти Бога, а Церква покликана продовжувати цю універсальну Христову місію. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи до паломників, які опівдні в неділю Доброго Пастиря, 25 квітня 2021 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоби помолитися разом з ним молитву «Царице Неба».

Пастир захищає

Коментуючи уривок з 10-ї глави Євангелії від Івана, що представляє Ісуса як справжнього пастиря, який «захищає, знає та любить» своїх овець, Папа зазначив, що Йому протиставлений «наймит», якому байдуже щодо овець, тож коли виникає загроза, той втікає.

«Ісус, натомість, справжній пастир, захищає нас завжди та спасає у багатьох важких і небезпечних ситуаціях через світло Свого слова та силою Своєї присутності, яку завжди відчуваємо, якщо хочемо почути, то кожного дня», – сказав Святіший Отець.

Пастир, який знає

Наступною рисою є те, що Ісус, добрий пастир, «знає Своїх овець, а вівці знають Його». «Як же прекрасно та відрадно знати, що Ісус знає кожного з нас зокрема, що ми не є для Нього анонімними», – наголосив Наступник святого Петра, підкреслюючи, що ми не є для Бога «натовпом», але «унікальними особами». Й кожен з нас може сказати: «Ісус мене знає». Більше того, «лише Він знає те, що в нашому серці, найприхованіші наміри та почуття», наші «відзнаки та вади», але завжди готовий «заопікуватися нами», щоб вилікувати рани наших помилок.

Пастир, який любить

Але, насамперед, Ісус, добрий пастир, «любить Своїх овець», і через це «віддає Своє життя за них». Ця любов привела Його до смерті на хресті, бо «волею Отця є те, щоб ніхто не пропав». І ця любов «не є вібірковою», адже в тому ж євангельському уривку Ісус каже, що має інші вівці, не з цієї кошари, яких також мусить провадити, щоби було одне стадо й один пастир.

«Ці слова підтверджують Його універсальну тугу: Він є пастирем усіх. Ісус хоче, щоб усі могли отримати любов Отця та зустріти Бога. Церква покликана продовжувати цю місію Христа», – сказав Святіший Отець, нагадуючи, що крім тих, які відвідують наші спільноти, існує чимало людей, які чинять це лише при особливих нагодах, а то й ніколи. Але через це вони «не перестають бути Божими дітьми». Отець доручає всіх Ісусові, Доброму Пастиреві», в «за всіх» Він віддав життя.

«Браття й сестри, Ісус захищає, знає та любить нас усіх. Нехай же Пресвята Марія допоможе нам приймати та, насамперед, іти за Добрим Пастирем, аби з радістю співпрацювати в Його місії», – побажав Папа, розпочавши проказування молитви «Царице неба».

Оплески для блаженних

Уділивши присутнім своє благословення, Святіший Отець, насамперед, розповів про те, що у п’ятницю в Ґватемалі відбулася беатифікація десятьох мучеників, трьох священиків і семи мирян, що були вбиті в період переслідування Церкви, що захищала права вбогих. «Натхнені вірою, вони були геройськими свідками справедливості та любові. Нехай же їхній приклад вчинить нам великодушнішими та відважними в житті Євангелієм», – побажав він, закликавши привітати нових блаженних оплесками.

Вдячність за покликання

Висловивши свою близькість постраждалим на островах Сен-Вінсенту і Ґренадин від виверження вулкану та від пожежі в лікарні в Багдаді та звернувшись із закликом з-приводу чергової трагедії в морі, внаслідок якої загинули мігранти, Святіший Отець також нагадав про відзначення Всесвітнього дня молитви за покликання:

«Дякуймо Господові за те, що й далі спонукує в Церкві людей, які з любові до Нього посвячуються звіщенню Євангелія та служінню ближнім», – сказав він, привітавши також священиків, яких цього ранку висвятив у базиліці Святого Петра і закликавши молитися за те, щоби Господь «посилав добрих робітників на свою ниву та помножував покликання до богопосвяченого життя».

Джерело – www.vaticannews.va