Йоан 14,27-28а

  «Мир залишаю вам, мій мир даю вам; не так, як світ дає, даю вам його. Хай не тривожиться серце ваше, і не страхається! Ви бо чули, що сказав я вам: Відходжу і до вас повернуся.»

Цього року Тайна Воскресіння Ісуса Христа переживається нами в великих випробуваннях.

Вже другий рік, ми переживаємо Пасхальні Свята в умовах пандемії. Ця ситуація спричинила нам багато стражданнь та смутку. Адже втрата рідних осіб та досвід болю через втрату багатьох можливостей до близьких стосунків один з одним назначили наше кожнодення.

Але у цьому часі  змагань та болю ми також досвідчили те, як єдність з Ісусом Воскреслим, Котрий сам пройшов через страждання до перемоги над смертю, допомагала та допомагає нам подолати всі ці труднощі земного життя.

Яким чином ця допомога відбувається?

Воскреслий Ісус тепер є посеред нас, як Він і обіцяв, що коли двоє або троє збираються в Його ім’я Він там є. А там де Ісус, там є відповідні світло, сила, допомога, благодать на міру потреб. Навіть якби так сталось, що ми, християни, змушені би були зменшитись до спільнот, де можуть збиратись тільки 2 або 3 особи, то у кожній такій спільноті, коли люди відкриті на Христа, Він має змогу обдарувати їх самим собою. Якщо до свого Воскресіння Він був обмежений часом та простором, то тепер Він може бути всюди – там, де Його приймають. Для любові потрібні стосунки принаймні двох або трьох. А там, де відкриті на Христа, там є і Дух Утішитель, там і Отець небесний! Дуже важливим є те, щоб ми навчились бути відкритими на Бога, коли спілкуємось один з одним, щоб таким чином досвідчити Його присутність і випливаючу з цього благодать!

Іншою формою спілкування з Христом Воскреслим є прихід до Нього у святих таїнствах, котрі уділяються священниками. Особливо, якщо йдеться про зустріч у таїнстві покаяння (сповіді) і таїнстві Пресвятої Євхаристії. Кожний раз, сповідаючись та причащаючись, ми отримуємо відповідну божественну благодать, котра нам як ліки на рани гріхів, та сили на життєвій дорозі, переплетені з радістю та стражданнями земного буття.

Коли ми в єдності з Воскреслим Христом, тоді зустріч зі стражданням та смертю не лякають нас, бо ми живемо у перспективі Вічного Життя! Навіть якщо око не бачило і вухо не чуло того, чим є життя після смерті, однак у серці кожного, хто живе в єдності з Ісусом Воскреслим вже тут на землі, носить у своєму серці надію на те, що смертю життя не закінчується. Ба навіть більше, там починається Новий етап життя, про котре ми отримали обіцянку, що воно буде без страждань та болю.

Улюблені брати і сестри в Ісусі Христі!

Разом з нашим єпископом Анталом, бажаємо Вам тісного і близького досвіду присутності Воскреслого в усіх сферах вашого життя! Щоб у стражданнях, котрі приходять у наше життя, ми були відкриті на божественну допомогу таким чином, щоб наша журба на землі вже тут обернулась на радість і щоб була щораз більшою, як з усіх дарів життя земного так і з перспективи повноти життя небесного!

Нехай Дух Святий утішитель, розпалить наші серця любов’ю один до одного!

Єпископ помічник Микола Лучок ОР