Комісія у справах душпастирства родин

при Конференції Єпископів Римсько-католицької Церкви в Україні

До сімей в Україні а також на імміграції!

Слова, які найчастіше лунають з уст Ісуса Христа Воскреслого до своїх учнів це – «Мир вам», «Це Я, Не бійтеся і (пор. Лк 23; Йн 20)! У цих словах Господь прагне запевнити свою Церкву і кожного з нас, що Він з нами по всі дні, аж до закінчення віку. Це означає, що жодна подія в історії не відбувається поза Його Провидінням. Всемогутній Бог не пішов у відставку! Він далі керує моїм і Твоїм життям, так як чинив це постійно. В цей час, коли серця наші сповнені тривоги і невпевненості у завтрашньому дні з приводу пандемії, прагнемо ще раз поголосити цю Благу Вість – Не бійтеся! Господь нас не залишив! Його любов до нас триває далі! Він розірвав пута смерті (Діяння 2) і прагне поділитися з нами своєю перемогою.

Пустеля

Весь світ занурився у велику тишу, у свого роду екзистенційну пустелю. Вулиці великих міст порожні, не чути метушні, розмов, сміху дітей. Усі ми, майже в прямому значенні цього слова, стали подібні до Народу Ізраїля, який крокує пустелею. Для Вибраного Народу це був час боротьби і змагань, коли він вже не тільки фізично, але і духовно розривав відносини з Єгиптом. Ми потребуємо цього часу, щоб усвідомити собі власну відчуженість. Сподіваємося багато з Вас помітили і призналися до того, що нам важко перебувати разом, спілкуватися, розмовляти… Ми завжди намагаємося тікати у працю та віртуальний світ. Однак цей час може нас змінити і стати для нас часом благодаті. Заохочуємо Вас ПЕРЕБУВАТИ РАЗОМ, а не кожен у своїй «мобілці». Моліться разом, читайте Боже Слово, розмовляйте, пограйтеся зі своїми дітьми, поспілкуйтеся зі своїми батьками і Ви помітете, як багато часу цей «світ» вкрав у Вас! Переживайте час карантину як подарунок від Бога – «здобути одне одного». Так сталося, що не можемо, як зазвичай, брати участь в Святій Літургії. Сподіваємося, що це допоможе усвідомити нам чим насправді є Євхаристія і що ми не можемо без неї! Пам’ятаймо, Браття і Сестри слова Апостола Павла: Ми знаємо, що тим, які люблять Бога, – покликаним за його постановою, усе співдіє на добро (Рим 8, 28).

Ближній

Під час карантину пам’ятаймо про найбільш потребуючих, про осіб старшого віку, немічних, хворих. Усіх, хто потребує нашої допомоги. В ці дні ми маємо нагоду переконатися, що Церква – це правдиве Тіло Христове (1 Кор 12) і коли один із його членів в потребі, інші спішать на допомогу. В перших століттях християнства, Божа Церква змагалася також з різного роду епідеміями. Про поставу тодішніх християн пише Діонісій, єпископ Александрії:

«Багато з наших братів – християн проявили безмежну любов і вірність, абсолютно не шкодуючи себе і думаючи тільки один про одного, не звертаючи уваги на небезпеку, вони взяли на себе відповідальність за хворих, піклуючись про кожну їхню потребу, щоб їм служити у Христі, і разом з ними йшли щасливими з цього життя, беручи на себе хворобу своїх близьких і з радістю приймаючи їхню біль».

Перших християн розпізнавали за однією поставою – жертовною любов’ю, навіть до своїх ворогів. Йдімо і ми їхніми слідами.

Смирення і покаяння

Ситуація з пандемією коронавірусом (COVID – 19) показала, якою крихкою є людина, навіть на вершині своїх цивілізаційних осягнень. Чи той факт, що вірус розмірами в декілька наномікронів спаралізував бурхливе життя усієї планети, не мав би нас спонукати до постави смирення і покаяння?

Страх і наш Господь Ісус Христос

Багато разів ми чули, як Господь відчував страх перед своєю смертю. Це був великий страх і настільки сильний, що Його піт став, мов каплі крови, які падали на землю (Мт 22, 44). Він, будучи Сином Всевишнього Бога, відчував страх. Не хотів боятися, однак досвічення страху є сильнішим. Що нам робити? Спершу потрібно погодитися з тим, що ми боїмося, бо це відчуття вписане в людську природу, в нашу психіку і наше тіло. А потім взивати до Отця подібно Ісусу. Він дасть перемогу перед страхом і подарує мир, якого світ не може дати (Йн 14, 27).

Нехай св. Йосиф, який оберігав життя Ісуса перед різними небезпеками, оберігає життя Ісуса в наших серцях, а час карантину хай стане для нас часом іспиту совісті, часом істини та благодаті.

В Урочистість Святого Йосифа, 19 березня 2020 р.

Єпископ Радослав Змітрович,
Голова Комісії у справах душпастирства родин при Конференції Єпископів Римсько-католицької Церкви в Україні.

Отець Роман Лаба,
заступник Голови комісії (м. Бровари)

Джерело – www.rodyna.org.ua