Також і сьогодні диявол проникає в життя людей, спокушаючи їх своїми привабливими пропозиціями. Однак, чим більше ми віддаляємося від Бога, тим беззахисні й безсилі перед великими життєвими проблемами. Сильно застуджений Папа Франциск говорив про це перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 1 березня. Він закликав слідувати за Ісусом в боротьбі зі злом і ніколи не вступати в діалог з дияволом.

Папа нагадав, що, готуючись до початку своєї місії – звіщення Царства Божого – Ісус пішов у пустелю, де сорок днів постив. Там його тричі спокушав диявол, який за кожним разом ставав дедалі хитрішим. Він посилався на те, що Ісус був голодний, цитував Святе Письмо і, врешті-решт, запропонував Йому всі царства світу, аби лише йому поклонитися. Ісус відігнав спокусника, сказавши: «Геть, сатано! Написано бо: Господу Богу Твоєму поклонишся і йому єдиному будеш служити». Тоді диявол залишив Ісуса, а до Нього приступили ангели, щоб служити Йому.

Святіший Отець зазначив, що ставлення Ісуса вчить нас ніколи не вступати в діалог з дияволом. «Ісус відповідає дияволові тільки Божим Словом, а не Своїми словами. А тим часом ми в спокусах, не раз починаємо діалогувати зі спокусою, ведемо діалог з дияволом: “Так, я можу це зробити, бо потім висповідаюся”. «Ніколи не можна вести діалог з дияволом», – сказав єпископ Риму, адже Ісус або проганяє диявола, або відповідає йому Божим словом. «Будьте обережні, ніколи не діалогуйте зі спокусою, ніколи не ведіть розмову з дияволом», – застеріг Папа.

Також і сьогодні диявол проникає в життя людей, щоб спокусити їх своїми привабливими пропозиціями; він змішує свій голос з багатьма іншими голосами, які намагаються заплутати совість. З багатьох сторін чуємо голоси, що закликають «піддатися спокусі», випробувати сп’яніння «перейти дозволену межу». Далі Святіший Досвід Ісуса вчить нас, що спокуса – це спроба прямувати альтернативним шляхами щодо Божих доріг. Ми чуємо запрошення: «Зроби це, немає проблем, адже Бог пізніше простить! Дозволь собі на один день насолоди… – Але ж це гріх! – Ні, це зовсім не так, це не гріх».

Це альтернативні шляхи, що дають нам відчуття самодостатності та насолоди життям, що є самоціллю. Але все це ілюзорне: дуже швидко ми усвідомлюємо, що чим більше віддаляємося від Бога, тим більше почуваємо себе беззахисними та безсилими перед великими життєвими проблемами.

Папа Франциск ввірив час Великого Посту Пречистій Діві Марії, Матері Того, Хто розтрощив голову змія благаючи Її допомогти нам бути пильними у спокусах, не піддаватися жодному ідолові цього світу, слідувати за Ісусом в боротьбі зі злом, а тоді, як наголосив Святіший Отець, ми теж будемо переможцями, як і Христос.

Джерело – www.vaticannews.va