Материнство – це особливий, неоціненний, найбільший і найважливіший дар, який Господь дав жінці. Разом із цим це і найвідповідальніше завдання матері. У шаленому сьогоденні врятувати дітей від підступів зла, жорстокості може лише щира материнська молитва, яка має надзвичайну силу та особливий дар. Проблеми з дітьми існують практично в кожній сім’ї. Іноді навіть здається, що вирішити їх неможливо. Але саме так думати заставляє нас диявол, який хоче, щоб ми стали дітьми відчаю та пригнічення. Та Господь Бог любить нас і бажає усім нам допомогти. Треба тільки просити Його за це і віддати в Його могутні батьківські руки свої біди, повіривши в слова Христа які були зверненні до нас: “Прийдіть до Мене всі струджені та обтяжені і Я заспокою вас” Мт.11.28 та “Просіть і дано буде вам, шукайте і знайдете, стукайте і вам відчинять” Лк.11.9 Багато ласк отримали жінки – матері, які беруть участь у цьому церковному русі.

Щоб уберегти дітей від злого і підступного світу, матері повинні постійно просити Всевишнього про допомогу. Адже молитва зміцнює дух, відвертає зло, укріпляє віру, береже від спокус, кріпить у горі, додає наснаги. Знаємо, що Господь ніколи не відмовляє Своїй Матері Пречистій Діві Марії, тому Він не відмовить і матерям земним, які щиро моляться за своїх дітей. Існують спільноти, які особливо моляться за дітей. Це – “Матері у молитві”.

17 лютого 2019 року визначна подія відбулася і в парафії Діви Марії св. Розарію що в с. Глибоке на Ужгородщині. Ведені віянням Cвятого Духа, помолившись не один десяток розарію та певні спільні молитви у цьому намірі, з благословення єпископа Мукачівської римо-католицької дієцезії Антала Майнека і духовного провідника о. Валентина Токаря така спільнота матерів була створена в цій парафії. “Дякуючи Богу і спільним молитвам наших сестер з греко-католицької спільноти, які приклали багато зусиль, наша спільнота запрацювала. 12 матерів виявили бажання об’єднатися у спільній молитві за всіх наших дітей. Отож, ми стали ще одним підрозділом багатомільйонної армії “Матері в молитві”. Любов матерів змінить світ, а молитва – спасе світ. Господь чекає, щоб ми прийшли до Нього з молитвою за дітей. Бо коли ми збираємося разом, щоб єдиним серцем і єдиними устами молитися, – Він так тішиться і так чекає нашого клопотання за них. “Просіть – і дасться вам…Бо кожен, хто просить, одержує” (Мт.7, 7-8). Єднаймося в молитві – і ми врятуємо наших дітей.” – ділиться думками координаторка Глибоцької спільноти Оксана Гойс.

спільнота матерів с. Глибоке

З історії руху “Матері у молитві”.

Рух “Матері у молитві” розпочався в Англії 1995 року. Дві бабусі, Вероніка та її братова Сандра, ведені Господом, вирішили в особливий спосіб молитися за своїх дітей. Під час молитви вони збагнули, що Ісус хоче, щоб усі матері поручили Йому опікуватися дітьми, віддали Йому свій материнський біль, щоб Він пролив Своє благословення на їхніх дітей. Рух поширився по цілому світі. Сьогодні він існує у 80 країнах. Відомо багато чудесних відповідей на молитву. У 2000 році при Архикатедральному Соборі св. Юра з благословення Блаженнішого Любомира (Гузара) виникла така перша спільнота в Україні. Тепер вони існують у всіх єпархіях Греко-Католицької Церкви та в деяких дієцезіях Римсько-Католицької Церков. По всій Україні матері єднаються у молитві, щоб врятувати своїх дітей від цього жорстокого світу, у якому нам доводиться жити. Дуже вагомим є те, що матері моляться не лише за своїх дітей, а й за дітей усього світу. Такі молитовні зібрання насичують жінок-матерів Божою благодаттю, згуртовують, збагачують духовно. Рух “Матері в молитві” України – це групи матерів, які регулярно збираються для спільної молитви. Провідницею цього руху є Матінка Божа. Кожна спільнота утворюється з благословення пароха. Головна мета для молитви спільноти, – це виконання останньої волі Господа нашого Ісуса Христа “щоб ніхто з них не був загублений”. Духовна концепція спільноти базується на повному підпорядкуванні волі Отця. Критеріями дії спільноти є простота і віддання себе волі Отця через радісне підпорядкування Йому. Основою сили руху “Матері в молитві” – це щоденна молитва заступництва і підтримки її членів спільноти. Для досягнення цієї цілі кожен член спільноти бере на себе зобов’язання перед спільнотою: – щоденно молитися за спільноту; – надавати спільноті практичну допомогу, відповідно до своїх можливостей і того до чого покликав його Господь; – брати участь у спільних зустрічах для молитви і дружнього спілкування.

Членом руху “Матері у молитві” може стати будь – яка жінка, серце якої віддане дітям через молитву в групах. Це можуть бути так матері в біологічному як в духовному розумінні. Оскільки в деяких осіб дуже складна життєва ситуація і вони будуть мати потребу ділитися своїми переживаннями в групі, то в ній повинно бути від двох до восьми жінок. Молитовник “Матерів в молитві” укладений літургійною комісією Української Греко-Католицької Церкви у 2003 році з благословення Патріарха Любомира та узгоджено із спільнотою “Утіха”. До цього молитовного правила заборонено додавати інші молитовні практики.